Elisa ja Enevo testaavat jäteastioihin uudenlaista verkkoyhteyttä

Elisa testaa uutta NB-IoT-verkkoaan Enevon jäteastiasensorien kanssa. Enevon jäteastioihin sijoitetut ja Elisan uuteen NB-IoT-verkkoon liitetyt langattomat sensorit seuraavat astioiden täyttymistä ja toimittavat tiedon tyhjennystarpeesta.

”Hyödynnämme ratkaisussa uutta mobiiliverkon teknologiaa, NB-IoT:ta, jossa yksinkertaisia ja edullisia päätelaitteita, kuten sensoreita liitetään verkkoon. Verkon kautta saamme langattomien sensorien keräämää dataa helposti asiakkaittemme analysoitavaksi”, liiketoimintajohtaja Petteri Svensson Elisalta kertoo.

NB-IoT on uusi verkkoteknologia laajennuksena nykyisiin 4G-verkkoihin. Se mahdollistaa pienemmän tiedonsiirtokaistan ansiosta huomattavasti pienemmän virrankulutuksen sekä myös suuret laitemäärät verkossa. Lisäksi verkon kantavuus paranee, joten sensorit voidaan sijoittaa aiempaa tiiviimmin osaksi laitteita – tai vaikka betonirakenteita. Elisan lisäksi myös DNA ja Telia ovat ottamassa NB-IoT:tä käyttöön verkoissaan.

NB-IoT-verkon myötä sensorit vaativat vähemmän virtaa, joten jäteastioiden sensoreiden akut kestävät pidempään: kun laitteiden elinikä on nyt 3-10 vuotta, uudella teknologialla päästään 10-30 vuoteen. Dataa voidaan myös kerätä huomattavasti useammin. Enevon tutkimus- ja kehitysjohtaja Mikko Syrjälahti arvioi laiteoperaatioiden kokonaishinnan laskevan jopa 50 prosenttia laitteiden pidemmän eliniän vuoksi. ”Toinen NB-IoT:n hyödyistä on, että sen kautta pystymme päivittämään laitteisiin uusia ominaisuuksia verkon yli toisin kuin kilpailevilla teknologioilla”, Syrjälahti sanoo.

”Jatkossa sensoreita voi olla jopa maanalaisissa jätevesikaivoissa mittaamassa kaivon täyttymistä tai betonin sisällä seuraamassa sen kuivumista. Koska laitteet käyttävät verkosta vain vähän kapasiteettia, niitä voidaan sijoittaa suurikin määrä pienelle alueelle. Lisäksi liikenne NB-IoT-verkossa kulkee molempiin suuntiin, mikä mahdollistaa laitteiden päivittämisen etänä ilman paikallakäyntiä”, Svensson selvittää.

Jäteastioihin sijoitetut sensorit ovatkin ensimmäinen askel kehityksessä, jolle on luvassa jatkoa.

”Uskomme, että pystymme tuomaan NB-IoT-tekniikan avulla asiakkaillemme uusia sovellutuksia sekä tapoja kerätä ja hyödyntää reaaliaikaista tietoa päätöksentekoa varten. NB-IoT on globaali standardi ja se toimii lisensoidulla taajuudella, jolloin häiriöt ovat verkossa minimaaliset. Lisäksi Elisalla pystymme hallinnoimaan omaa verkkoamme ja varmistamaan, että laitteet toimivat turvallisesti ja häiriöittä”, Svensson summaa.

Lue myös:

    Uusimmat