Milloin lapsi ei enää tarvitse turvaistuinta? Tässä menee lakiinkin kirjattu raja – eikä siitä saa joustaa edes "karkkipäivänä"

Näin käytät turvakaukaloa oikein ja varmistat lapsesi turvallisuuden 10:41
Autoliiton videolla koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen kertoo ja näyttää, miten turvakaukaloa käytetään oikein.

Liikenneturvan kyselyyn vastanneista vanhemmista valtaosa nosti turvallisuuden tärkeimmäksi asiaksi miettiessään lapsensa kuljetusta autossa. Monelle vanhemmalle turvaistuimen valinta ja kasvun myötä lapsen siirtyminen istuimesta toiseen aiheuttavat kuitenkin päänvaivaa.

Lapsi tarvitsee turvaistuinta 135-senttiseksi asti, näin määrittelee myös laki. Mikäli varhaislapsuuden kasvu ei ole ollut todella nopeaa, lapsi tarvitsee turvalaitetta vielä alakouluikäisenäkin.

Liikenneturvasta muistutetaan, että turvaistuimen tarve määräytyy aina lapsen koon, ei koskaan taitojen mukaan. Lapsi oppii laittamaan turvayön kiinni itse noin kolmivuotiaana, mutta hän tarvitsee asianmukaista turvaistuinta, kunnes on 135 senttiä pitkä. Senttiraja perustuu turvallisuudelle, sillä lapsen vielä kehittyvä keho tarvitsee mahdollisimman tehokasta suojaa törmäysvoimilta.

– Vasta kun lapsi on tarpeeksi pitkä, auton omat turvavyöt ohjautuvat lapsella niin kuin pitää, painottaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara.

Älä tee lapselle karhunpalvelusta

Takapenkille kiinnitetty turvaistuin on autossa matkustavalle lapselle turvallisin paikka. Turvaistuimen valintaan on syytä paneutua ja mitoittaa istuin lapsen ja auton mukaan. Useimmiten turvaistuin vaihdetaan isompaan, kun lapsen silmät ovat turvaistuimen pääntuen yläreunan tasalla.

– Vanhempia voi hämmentää keskustelupalstoilla ja kahvipöydissä liikkuva valtava määrä niin omakohtaisia tarinoita kuin luuloihin perustuvia käsityksiä turvaistuimista, Liikenneturva toteaa tiedotteessaan.

Lähtökohtaisesti kannattaa aina tutustua oman auton ohjekirjaan, ja tarkistaa valmistajan ohjeet koskien lapsen kuljettamista kyseisessä automallissa.

– Turvaistuimen käyttöä ei kannata ajatella terveellisenä ruokavaliona, josta karkkipäivänä voi joustaa. Kun turvaistuin on käytössä aina, myös lapsi ymmärtää rutiinin paremmin, eikä mutinalle anneta sijaa. Vanhempienkin on selkeämpää vaatia ja ylläpitää johdonmukaista linjaa kuin sekavaa käytäntöä, Elovaara vinkkaa.

Selkä menosuuntaan ainakin kolmivuotiaaksi

Pienelle lapselle turvallisinta on matkustaa selkä menosuuntaan takapenkille kiinnitetyssä turvaistuimessa ainakin kolmivuotiaaksi asti. Miten koukussa olevat jalat vaikuttavat?

Lähde: Liikenneturva

Lue myös:

    Uusimmat