Mainos

Jasper Pääkkönen sai inspiraatiota BlacKkKlansmaniin Leijonasydän-roolista: "Semmoisten luiden ympärille oli helppo rakentaa jotain uutta"

2:11

Spike Leen BlacKkKlansman-elokuvaa tähdittävä Jasper Pääkkönen sai rakentaa kiihkorasistisen roolihahmonsa turvallisessa ympäristössä. 

Näyttelijä Jasper Pääkkönen nähdään yhdysvaltalaisohjaaja Spike Leen uutuuselokuvassa BlacKkKlansman. Perjantaina 10. elokuuta ensi-iltansa saanut elokuva sijoittuu 1970-luvun Coloradoon, jossa afroamerikkalainen etsivä Ron Stallworth soluttautuu Ku Klux Klanin paikalliseen jaostoon. 

Pääkkönen esittää elokuvassa äärirasistista Felix Kendricksonia. Näyttelijän mukaan hahmo on sellainen ihminen, joka sanoo kaikista pahimpia asioita ja puhuu sokean vihan värittämillä lauseilla. 

Inspiraatiota hahmoonsa Pääkkönen sai roolityöstään vuoden 2013 elokuvasta Leijonasydän, jossa hänen roolihahmonsa Harri oli uusnatsi. Ennakkoluulon, vihan ja rasismin ympärillä tehty pohjatyö löytyi siis Pääkköseltä jo omasta takaa. 

– Semmoisten luiden tai semmoisen pohjan ympärille oli helppo rakentaa jotain uutta. Lopulta jokainen näyttelijä tekee työnsä eri tavalla, mutta pienistä nyansseista ja pienistä yksityiskohdista rakentui kokonaisuus minulle. 

Pikavalmistautuminen elämän rooliin

Pääkkönen joutui valmistautumaan rooliinsa nopeasti: hän sai tiedon valinnastaan muutamaa viikkoa ennen kuvausten alkua. Tähänkin aikaan mahtui stressiä siitä, saako näyttelijä viisumin ajoissa, jotta hän voi työskennellä Yhdysvalloissa.

– Käytännössä muutaman päivän intensiivivalmistautuminen ja sitten yhtäkkiä me ollaan kameran edessä ja kamera käy. Sitten se roolihahmo tavallaan rakentui siinä hetkessä. 

Pääkkösen mukaan roolihahmon viimeiset palaset ja herkullisimmat asiat löytyvät spontaaneista hetkistä, jolloin hahmosta tulee todella konkreettinen ja elävä. 

Näyttelijä kertoo saaneensa paljon erittäin tukea roolihahmonsa ulottuvuuksien etsimisessä ohjaaja Spike Leelta. Pääkkösellä oli koko ajan turvallinen olo siitä, mitä hän oli tekemässä. 

– Näyttelijänä oli suorastaan helpottunut olo, että ohjaaja on tämän tyyppinen ihminen, jolla ei ole epäilystäkään siitä, että ollaanko oikealla puolella historiaa, vai mennäänkö jollain tavalla väärille vesille. 

Rasismin syvyys ajoi eteenpäin

Yhdysvalloissa rasismin syvyys on Pääkkösen mukaan aivan erilainen ilmiö, kuin esimerkiksi Suomessa. Amerikkalaisessa arjessa rasismi on näyttelijän mukaan juurtunut edelleen erittäin syvälle. Tämän vuoksi BlacKkKlansmanissa on erittäin vahva sanoma.

– Tämä elokuva on todella poliittinen. Se on samaan aikaan viihdyttävä mutta siinä on hyvin vahva, jyrkkä, jykevä ja kantaaottava viesti. 

Pääkkösen mukaan rasismi on vahvasti läsnä jokapäiväisessä elämässä Yhdysvalloissa. Kaikki tämä edesauttoi näyttelijää roolityönsä rakentamisessa. 

Niinkuin auttoi myös Spike Lee. Pääkkönen kertoo saaneensa neuvojen lisäksi myös valtavasti voimaa rooliin legendaariselta ohjaajalta.  

– Ainoastaan se, että ohjaaja on afroamerikkalainen, joka on vielä yksi nykypäivän tärkeimmistä ihmisoikeustaistelijoista Amerikassa ja näkyvimmistä hahmoista mustien oikeuksien puolestapuhujana, saa näyttelijälle ja sai minulle jotenkin luottavaisen, vapautuneen ja turvallisen olon näytellä tämän tyyppistä roolihahmoa, joka puhuu vihan täyttämiä asioita, käyttää niitä kaikista pahimia sanoja, viljelee tavallaan sitä kaikista syvintä vihaa, jonka valkoinen amerikkalainen kokee muita ihonvärejä kohtaan. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja