Mainos

Jasper Pääkkönen: Ennätyskalan tappamisesta ei saisi palkita

Facebookissa toimiva aktiivinen hauenkalastajien ryhmä vaatii ERÄ-lehteä muuttamaan pitkäaikaisen Suomen Suurin kala -kilpailunsa sääntöjä.

Hauenkalastajat-ryhmän adressi on kerännyt jo yli 1 200 nimeä. Mukana on myös tunnettuja kalastuskasvoja kuten Jasper Pääkkönen ja Mikko ”Peltsi” Peltola.

Adressi vaatii kilpailun muuttamista kalakannoille kestävämpään suuntaan.

Adressissa on kaksi ehdotusta. Toisen mukaan kisa pitäisi saada kokonaan käydä vapautetuilla ja asiallisesti dokumentoiduilla kaloilla. Toinen ehdotus on, että kilpailu säilytetään nykyisellään eli kilpailija voi osallistua joko tapetulla tai vapautetulla kalalla, mutta tuodaan nykyisen kilpailun rinnalle mainitun kaltainen sarja vain vapautetuille kaloille. Vapautus-sarjaa voisi korostaa merkittävästi paremmilla palkinnoilla.

– Nykyaikainen virkistyskalastaja ei enää koe, että ennätyskalan tappaminen on palkitsemisen arvoinen asia, sillä tiedetään, että juuri isoimmat yksilöt ovat kalakannan elinvoimaisuuden kannalta kaikista arvokkaimpia. Suomalaisten kalastusmedioiden on ennemmin tai myöhemmin reagoitava tähän murrokseen ja samalla kannettava oma kortensa kekoon kalakantojen vahvistamisessa, Jasper Pääkkönen toteaa.

Suuri kala, suuri poikastuotanto

Ryhmän lehdistötiedotteen mukaan meni vuosikymmeniä, ettei ERÄ:n kisaan voinut osallistua vapautetulla kalalla. Nyt tavoitteena on, ettei siihen voi osallistua tapetulla kalalla.

Etenkin suurten emokalojen vapauttaminen on välttämätöntä, mikäli kalakannat halutaan säilyttää tuottavina. 

Keski-Euroopassa ja varsinkin länsinaapurissamme Ruotsissa vastuullinen suurkalojen kalastus on ollut tapetilla jo pitkään. Hyvänä esimerkkinä siitä on keväällä saatu ja rekisteriin hyväksytty Ruotsin ennätyshauki.

Haukiaktiivi Fredrik Johansson sai vaappuunsa Vättern-järvellä 21,07 kiloa painaneen jättiläisen. Hän kutsui ystävänsä mittaamaan kalan, kuvaamaan sen ja todistamaan sen mitat. Sen jälkeen hän päästi hauen takaisin järveen.

Vuonna 2013 Facebookissa perustettuun Hauenkalastajat-ryhmään kuuluu yli 8 000 jäsentä. Ryhmän tarkoituksena on edistää vastuullisen kalastuskulttuurin kehittymistä Suomessa.

Taiteilija Sakke Yrjölän suurhauki näyttää maalattuna tältä

2:05

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.