Jarrut pettivät – rekkakuski tuomittiin 110 vuoden vankeuteen Yhdysvalloissa

Jarrut pettivät: Rekkakuskille 110 vuoden tuomio USA:ssa 0:45
Rekkakuskille 110 vuoden tuomio Yhdysvalloissa jarrujen petettyä. Katso videolta, miltä onnettomuuspaikalla näytti.

Jopa tuomari sekä uhrien omaiset pitävät tuomiota epäoikeudenmukaisena.

– Jos asia olisi minun päätäntävallassani, tuomioni ei olisi tämä, totesi coloradolaisoikeuden tuomari Bruce Jones passitettuaan Rogel Aguilera-Mederosin, 26, peräti 110 vuodeksi vankilaan.

Pitkän tuomion syynä oli Denverissä Yhdysvalloissa huhtikuussa 2019 sattunut tragedia, joka johti neljän ihmisen kuolemaan.

Tuolloin Aguilera-Mederos oli vain 23-vuotias ja ammattikuljettajana vielä suhteellisen kokematon. Hän oli epäillyt ajoneuvonsa jarrujen kuntoa ja päätti pysähtyä tekemään tarkistuksia, ennen kuin uskalsi lähteä koettamaan onneaan jyrkkään alamäkeen, mutta piti sitä lopulta turvallisena.

Pahin kuitenkin tapahtui, ja rekan jarrut pettivät alamäessä. 

Aguilera-Mederos kertoi, että hänellä oli vaikeuksia pitää täydessä puukuormassa ollut ajoneuvo hallinnassaan ilman jarruja. Kuljettajan olisi ollut mahdollista hyödyntää juuri tällaisia tilanteita varten tehtyjä ulosramppeja, mutta hän sanoi pelänneensä ajoneuvonsa kaatuvan, jos hän olisi ohjannut autonsa sinne.

Yhdistelmän kaatumisen pelkääminen osoittautui kohtalokkaaksi.

Traagisen lopputuloksen sinetöi aiemmin sattunut onnettomuus, jonka vuoksi liikenne oli ruuhkautunut vuoren juurella. Kun Aguilera-Mederos tajusi, ettei mitään ollut enää tehtävissä törmäyksen välttämiseksi, kertoo hän vain sulkeneensa silmänsä. 

Aguilera-Mederosin rekka jyräsi 28 autoa ja syttyi räjähdysmäisesti tuleen. Neljä ihmistä kuoli ja kuusi loukkaantui.

Loppuelämä vankilassa

Miksi Aguilera-Mederos tuomittiin 110 vuodeksi vankilaan? Hän ei ollut onnettomuuden sattuessa alkoholin tai muidenkaan päihdyttävien aineiden vaikutuksen alaisena, eikä hänen todettu aiheuttaneen onnettomuutta tahallaan esimerkiksi rattiraivon vallassa.

Sekä tuomari että uhrien omaiset ovat pitäneet 110 vuoden tuomiota kohtuuttomana, koska kyse oli pohjimmiltaan onnettomuudesta. Vaikka itse onnettomuus olisikin voinut olla vältettävissä paremmalla harkinnalla, on tuomiota kutsuttu oikeusmurhaksi.

Aguilera-Mederos todettiin syylliseksi kaikkiaan 27 syytekohtaan, kuten muun muassa neljään kuolemantuottamukseen, kuuteen pahoinpitelyyn, kymmeneen pahoinpitelyn yritykseen sekä useisiin erimuotoisiin liikenneturvallisuuden vaarantamisiin.

Coloradon osavaltion lainsäädännössä on määritelty jokaiselle rikokselle minimivankeustuomio, eikä paljousalennuksia tunneta. Aguilera-Mederosin on istuttava jokaisesta syytekohdasta laissa määritelty vankeustuomio sellaisenaan; erikseen ja peräjälkeen, yhteensä 110 vuotta.

– Kannan vastuuni, mutta se oli onnettomuus, Aguilera-Mederos sanoi oikeudessa.

– En ole rikollinen, en ole murhaaja, hän jatkoi.

Taistelu jatkuu

Tuomari Jones sanoi, ettei hän haluaisi nähdä nyt 26-vuotiaan Aguilera-Mederosin viruvan vankilassa loppuelämäänsä.

Syytetyn asianajaja James Colgan kertoi CNN:lle, että tuomiosta tullaan valittamaan.

– Valituksen syy ei ole tuomio itsessään, sillä jos lakia katsotaan, ei oikeudessa tapahtunut virhettä. Sen sijaan laki itsessään on barbaarinen ja drakoninen [perusteltu, mutta tarpeettoman epäinhimillinen]. Lakia tulee muuttaa, Colgan sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat