Jarmo Kekäläinen: Raskaista kausista oppii eniten

NHL-seura Columbuksen toimitusjohtaja Jarmo Kekäläinen ei vaikuta lannistuneelta, vaikka joukkueen kausi alkoi painajaismaisesti kahdeksan tappion putkella.

Kekäläinen on päättänyt sulkea korvansa julkiselta kritiikiltä.

- Totta kai olisi valhetta väittää, että kukaan nauttisi siitä, kun menee huonosti, hän sanoo.

- Mutta niin raskas kuin tällainen kausi onkin, siitä oppii kaikkein eniten.

Columbuksen alkukausi muistutti Kekäläistä hänen ensimmäisestä kaudestaan managerina Suomessa, kun hän luotsasi HIFK:ta 1996-1997.

- Silloin meni päin hemmettiä oikeastaan kaikki mikä voi. Jälkeenpäin ajateltuna sain siltä kaudelta paljon arvokasta oppia, vaikka se ei silloin kivalta tuntunutkaan.

Paineiden sietämisessä auttaa se, ettei lue huonoina aikoina lehtiä eikä muutenkaan kuuntele ulkopuolisia.

- Suurimmat paineet asetan itse itselleni. Yritän ajatella, että itsensä voi vapauttaa paineista jos tekee kaikkensa ja tietää tehneensä sen, mitä oli tehtävissä.

Pelaajien vointi tärkeää 

Kekäläinen on ensimmäinen eurooppalainen NHL-seuran toimitusjohtaja. Jääkiekkokulttuuri on hänen mukaansa Suomessa ja Pohjois-Amerikassa siinä määrin erilainen, että paras oppi nykyiseen työhön on tullut Kanadasta ja Yhdysvalloista.

Kekäläisen mielestä kaikkein tärkeintä joukkueen johtamisessa on tuntea omat pelaajat ja muut organisaatiossa työskentelevät ihmiset läpikotaisin.

- Täytyy tietää heidän tavoitteensa, haaveensa ja unelmansa, hahmottaa mitä heille kuuluu sekä ammatillisesti että yksityiselämässä, toimitusjohtaja sanoo.

- Varsinkin pelaajien kohdalla on tärkeää tietää joka ikinen päivä, miten he voivat. Mikä tahansa voi vaikuttaa siihen, miten tänään pelataan.

Kekäläinen miettii paljon joukkueen pitkän tähtäimen tulevaisuutta.

- On tärkeää varata hyvin ja kehittää tulokkaista hyviä pelaajia. Silloin joukkueen tulevaisuus on aina turvattu. 

Paluu perusasioihin 

Kun peli kulkee huonosti, Kekäläinen käyttää tavallistakin enemmän aikaa joukkueen keskinäisiin keskusteluihin siitä, mikä on mennyt vikaan ja mitä voitaisiin tehdä paremmin.

- Vaikeina aikoina en usko minkäänlaisiin taikapillereihin. Tulevaisuutta pyritään rakentamaan palaamalla perusasioihin ja yrittämällä tehdä pieniä asioita hyvin.

Tiivis yhteistyö päävalmentajan kanssa on myös olennainen osa toimitusjohtajan työtä. Columbus vaihtoi hiljattain päävalmentajaansa kesken kauden.

- Se on ikävä osa tätä bisnestä, että tulee hetkiä, jolloin pitää vaihtaa se ääni, joka pukukopissa kuuluu.

NHL-valmentajalla on Kekäläisen mukaan joukkueelle annettavaa vain rajallisen ajan. Kun aika tulee täyteen, valmentajaa on aika vaihtaa.

- Kun hävisimme alkukaudesta kahdeksan peliä putkeen koimme, että tarvittiin uusi ääni kelloon.

Joukkueen omistajat eivät Kekäläisen työhön puutu oikeastaan lainkaan. Hän saa tehdä isotkin päätökset itsenäisesti yhdessä esimiehensä, jääkiekkotoimintojen puheenjohtajan John Davidsonin kanssa.

Vaikeina aikoina Kekäläistä auttaa jaksamaan se, että hän kokee elävänsä unelmaansa.

- Unelmatyöni on pikkupojasta saakka ollut olla jäällä. Kun se ei ole enää mahdollista, tämä on toiseksi parasta, hän sanoo.

- Mietin hallille tullessani aina, että tämä on juuri sitä, mistä olen unelmoinut.  

Lue myös:

    Uusimmat