Järkyttävä tutkimustulos: Näin harva pesee kätensä oikein

Tuoreen tutkimuksen mukaan vain murto-osa ihmisistä pesee käsiään tarpeeksi kauan bakteereiden hävittämiseksi ja sairausriskien pienentämiseksi.

Journal of Environmental Health -lehdessä julkaistun tuoreen tutkimuksen mukaan vain viisi prosenttia ihmisistä pesee kätensä oikein. Sen sijaan, että käsiä pestäisiin suositusten mukaisesti 15–20 sekuntia, käytetään käsien pesuun keskimäärin vain kuusi sekuntia.

– Tämä on yllättävää, sillä aiemmin tehtyjen tutkimusten mukaan käsiä pestäisiin huolellisesti paljon useammin, Michigan State Universityn professori Carl Borchgrevink kertoo.

Tutkijoille selvisi, että 33 prosenttia tutkimukseen osallistuneista ei käyttänyt lainkaan saippuaa pestessään käsiään ja peräti 10 prosenttia jätti kätensä pesemättä kokonaan. Tutkimukseen osallistuneista miehistä kätensä jätti pesemättä 15 prosenttia. Naisten kohdalla vastaava luku oli seitsemän prosenttia. Naisista 78 prosenttia käytti saippuaa käsiä pestessään kun miesten kohdalla vastaava luku oli 50 prosenttia.

Käsien pesemiseen vaikuttaa tutkimustulosten mukaan myös se, kuinka hygieenisenä saniteettitiloja pidetään. Jos lavuaari oli likainen, oli todennäköisempää, että kädet jätettiin kokonaan pesemättä. Käsien pesemisestä muistuttaneet merkit vaikuttivat sitä vastoin käsien pesemiseen positiivisesti.

Kuinka kädet tulisi sitten todella pestä? Yhdysvaltalaisen kansanterveysorganisaatio CDC:n mukaan kädet tulisi ensin pestä pelkällä puhtaalla vedellä, sen jälkeen huolellisesti vaahdottaen saippuaa käsien välissä. Käsiä tulisi pestä ainakin 20 sekuntia ja käsien huuhtelu ennen kuivaamista on tärkeää.


Tutkimukseen osallistui 3 749 ihmistä, jotka käyttivät julkisia saniteettitiloja baareissa, ravintoloissa ja muissa vastaavissa tiloissa, joissa opiskelijat tekivät havaintoja seuratessaan tutkimukseen osallistuneiden rutiineja.


Lue myös:

AVA / Heli Kuitunen

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja