Mainos

Järkyttävä ilmiö Vantaalla: Jopa 12-13-vuotiaat käyttävät amfetamiinia ja muuntohuumeita

Vantaan Koivukylässä ollaan huolissaan nuorten huumeiden käytöstä. Asiantuntijat kertovat yhä nuorempien käyttävän kovia huumeita, kuten amfetamiinia ja muuntohuumeita. 

– Alkusyksyn aikana olemme havainneet, että nuoret ja jopa 12-13-vuotiaat käyttävät kovempia huumeita, ei vain kannabista, Korso–Koivukylän sosiaalityön esimies Martina Nilsson kertoo MTV Uutisille.

Ilmiö on tässä vaiheessa havaittu Koivukylän alueella, eikä vastaavaa tietoa ole tullut muualta muualta.

9:17

Yhteistyötä tiivistetty

Nilsson kertoo, että sosiaalityö on tiiviistänyt yhteistyötä poliisin ja Nuortenkeskus Nupin kanssa. Tarkoitus on myös saada ehkäisevää päihdetyötä nuorten keskuuteen valistamaan päihteistä ja niiden haitoista. Myös vanhempien kannattaa keskustella aiheesta avoimesti lastensa kanssa.

– Puhutaan ongelmista, sekä niistä haitoista, joita huumeet ja muut päihteet tuovat tullessaan. Näkisin, että ennaltaehkäisevä päihdetyö on oikea tapa reagoida asiaan, Nilsson sanoo.

Päihteidenkäyttöön voi hänen mukaansa olla monia syitä, ja nuorten päihteidenkäyttöön vaikuttavat monet tekijät. Yhä nuorempien koviin huumeisiin sekaantumisen syitä voidaan kuitenkin vain arvailla.

7:10

Tavatut nuoret ohjataan avun piiriin

Poliisi on aloittanut tietojen johdosta alueella tehovalvonnan, joka on nyt jatkunut viikon. Toiminnan tarkoituksena on aluksi kartoittaa tilannetta.

– Kuka välittää aineita, mitä aineita, missä ja kenelle? Ensisijainen tavoite on saada kiinni väliportaan kauppiaita ja mahdollisesti ylempiäkin toimijoita, kertoo komisario Jarmo Ojala MTV Uutisille.

Kun poliisi kohtaa nuoria käyttäjiä, heidän ohjataan hoitoon.

– Tavoite ei ole rangaista nuoria, vaan katkaista huumeiden myynti alueella. Yleensä ensikertalaiset nuoret joutuvat puhutteluun ja hoitoonohjaukseen. Meidän intressimme on, että huumeita käyttävät nuoret pääsevät hoidon piiriin, jos sitä tarvitsevat, Ojala toteaa.

Lapselle välitys jopa törkeä rikos

Kuluneen viikon näkyvän valvonnan ja tietojen keräämisen aikana on Ojalan mukaan noussut esiin joitain nimiä, joiden osuutta huumetilanteeseen selvitellään. Jatkossa, jos perusteita on riittävästi, näille henkilöille voidaan tehdä esimerkiksi henkilötarkistuksia ja kotietsintöjä.

– Jos huumeita välitetään alaikäisille, pientenkin määrien välityksestä tulee helposti syyte törkeästä huumausainerikoksesta, Ojala toteaa.

Törkeästä huumausainerikoksesta rangaistaan vähintään yhden ja enintään kymmenenen vuoden vankeudella.

"Ei voida mistään katastrofista puhua"

Poliisilla ei tässä vaiheessa ole tietoa, ovatko uutisoinnissa esillä olleet alaikäiset huumeita käyttäneet nuoret määrätty porukka vai yksittäisiä tapauksia. Myöskään sosiaalityön esimies Martina Nilssonilla ei ole asiasta tietoa.

Ojala kuitenkin toteaa, ettei tässä vaiheessa ole ilmennyt syytä suurempaan hätään alueen asukkaiden keskuudessa.

– Kun yhteistyökumppanein kautta tulee tietoa normaalia suuremmista käyttäjämääristä, kyllä se johonkin huoleen aihetta antaa. Ei voida kuitenkaan mistään katastrofista voida puhua, hän toteaa.

Aiheesta uutisoi ensimmäisenä Vantaan Sanomat viime viikolla.

9:17

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.