Erikoinen tilanne Vartiuksen raja-asemalla: Turvapaikanhakijoita virtasi vielä sulkemisajan jälkeen – Venäjä ei suostunut ottamaan takaisin

MTV paikalla: Vartiuksen raja-asema ruuhkautui 7:40
MTV paikalla: Vartiuksen raja-asema ruuhkautui

Vartiuksen raja-asemalla koettiin erikoisia hetkiä portin sulkemisen jälkeen.

Rajanylityspaikka suljettiin illalla suunnitellusti kello 18.00. Raja-aseman sulkeutumisesta huolimatta turvapaikanhakijoita tuli vielä 18.30 Suomen puolelle polkupyöriä taluttaen.

Vartiuksen raja-aseman päällikkö, kapteeni Jouko Kinnunen kertoo MTV Uutisille, että Venäjä sulki oman rajansa, minkä takia jo raja-asemalle tulleet henkilöt otettiin Suomen puolelle.

– Tässä on se tilanne, että me jouduimme ottamaan nämä henkilöt tänne Suomen puolelle koska Venäjä ei ottanut heitä takaisin.

Iltaseitsemältä Kinnunen luonnehti tilannetta rajalla rauhalliseksi.

Kinnunen kertoo, että pääosa Vartiuksen raja-asemalle tulleista turvapaikanhakijoista on ollut Somaliasta.  Paikalla oli bussi vastaanottamassa turvapaikanhakijoita.

Kinnunen painottaa, että rajalla nyt esiintyvä ilmiö on saatava loppumaan.

– Meillä on erittäin hyvä valmius Rajavartiolaitoksen osalta, kuten myös täällä Vartiuksessa toimeenpanna tarvittaessa uusia valtioneuvoston päätöksiä rajaliikenteen osalta.

Kinnunen kertoo, että Venäjän viranomaisia on informoitu siitä, että voitaisiin palata noudattamaan yhdessä sovittuja sopimuksia molemmin puolin rajaa. Kinnusella ei ole kuitenkaan tiedossa vastauksia Venäjältä. 

Kinnunen kertoo, että Venäjän rajaviranomaiset toimittavat aktiivisesti ihmisiä rajalle tietäen hyvin, että heillä ei ole vaadittavia matkustusasiakirjoja.

Saapujat ovat tulleet jopa lastenpyörillä paikalle.

– Joku taho toimittaa heille näitä pyöriä ja joku taho tuo näitä ihmisiä tänne raja-alueelle, Kinnunen toteaa.

Kainuun rajavartiosto tiedotti ennen iltaseitsemää, että Vartiuksen rajanylityspaikan aukioloaikana jätti tänään turvapaikkahakemuksen 67 henkilöä. 

Rajavartiolaitoksen mukaan kaikkiaan itärajan rajanylityspaikoille on saapunut iltaseitsemään mennessä yhteensä 71 turvapaikanhakijaa. Rajavartioston mukaan suljettujen rajanylityspaikkojen liikenne on loppunut ja alueet on aidattu. Tilanne oli illalla rauhallinen maastorajalla.

Vartiuksen rajanylityspaikka on tämän hetken tietojen mukaan tarkoitus avata huomenna kello kahdeksalta.  

MTV paikalla: Lähes 70 turvapaikanhakijaa ylittänyt rajan tänään Vartiuksessa 2:41
Seitsemän uutiset – MTV paikalla: Lähes 70 turvapaikanhakijaa ylittänyt rajan tänään Vartiuksessa

Lue myös:

    Uusimmat