Järjetön määrä vettä: Syyskuussa on jo nyt satanut reilusti koko kuun edestä – "En ollut uskoa silmiäni, vesi on vienyt kaiken mennessään"

Merenpinta nousi Haminassa 0:28
Runsaat sateet saivat merenpinnan nousemaan Haminassa.

Sademäärissä on tapahtunut käänne syksyn saavuttua. Kuivan kesän jälkeen sadetta on saatu tavanomaista enemmän.

Sosiaalisessa mediassa ihmiset ovat viimeisen viikon aikana julkaisseet kuvia vedenpaisumuksista. Eikä ihme, sillä vettä on tullut syyskuussa taivaan täydeltä.

Oheisella videolla näkyy tilanne Haminassa, missä merivesi nousi hetkessä useita metrejä.

Haminassa mökkeilevä Riitta suorastaan järkyttyi, kun hän palasi muutaman päivän kaupunkireissulta takaisin mökilleen. 

– Vesi on todella korkealla vuodenaikaan nähden. Ennen lähtöä olin haravoinut merenpohjasta rannalle levää kuivumaan, mutta nyt vesi on vienyt kaiken mennessään, kuten myös kauas rannasta jätetyn lehtiämpärin ja haravan, Riitta kuvaa hämmästystään MTV Uutisille.

– En ollut uskoa silmiäni.

Viime viikot sateisia

Forecan meteorologi Joanna Rinne kertoo, että maan etelä- ja keskiosissa on kuluvan kuun puoliväliin mennessä tullut reilusti enemmän kuin tavallisesti koko syyskuun aikana, suurella osalla sääasemista jopa puolitoista kertainen lukema.

Rinteen mukaan tavanomaiset sademäärät syyskuussa ovat 50–60 millimetriä. Tänä vuonna on tähän mennessä saatu jo 60–90 milliä, Kaskisen havaintoasemalla jopa noin 115 milliä.

Suomen ympäristökeskuksen (Syke) tutkija Harri Myllyniemi vahvistaa havainnot runsaista sademääristä.

– Pääkaupunkiseudulla ja Turun seudulla on satanut viimeisen kuukauden aikana kaksi kertaa tyypillisen määrän verran, ja suurin osa siitä sijoittuu parille viime viikolle, Myllyniemi sanoo.

Etelässä kadut tulvineet

Myllyniemen mukaan vesien kertymät ja pienimuotoinen tulviminen ovat olleet rankkasateista aiheutuneita paikallisia tapahtumia.

Esimerkiksi viime viikolla Espoossa ihmeteltiin autotielle toista metriä kertynyttä vettä. Myös Keravalla vettä kertyi paikoin runsaasti kaupunkikuvaan.

Myllyniemen mukaan kuivalla kesällä saattaa olla vaikutusta katujen ja alaikulkutunnelien tulvimiseen.

– Rankkasade huuhtoo kadut ja kerää koko kesän roskat, jolloin katukaivot voivat mennä tukkoon, Myllyniemi avaa.

Vedenkorkeudet tavalliset

Osassa someen ladatuista kuvista näyttää siltä, että vesi olisi noussut merissä tai järvissä erityisen korkealle.

Järvivesien korkeudet ovat kuitenkin tavanomaiset tai jopa keskiarvoa matalammat.

Syken Harri Myllyniemi kertoo, että syyskuun sateet ovat palauttaneet järvien vedenkorkeuksia normaalille tasolle etelästä aina Vaasan korkeudelle.

– Kesällä oli todella kuivaa, mutta nyt vedenkorkeudet ovat palautuneet tyypilliselle syyskuun tasolle.

Merivesistä osa on tavallista korkeammalla. Forecan Rinne kertoo, että ainakin lounaassa merivesi on hieman korkeammalla kuin yleensä.

Rinteen mukaan asiaan vaikuttavat suuret sademäärät sekä mereltä puhaltava tulli, joka pakkaa vettä paikallisesti. Lisäksi alueellisiin korkeuksiin vaikuttavat matala- ja korkeapaineen alueet.

Lue myös:

    Uusimmat