Muhkea saderintama toi Helsingin keskustaan yli 20 milliä vettä, iltapäivällä sataa rankimmin idässä – MTV Uutiset seuraa sadevahinkoja

Rankkasade sulki metroaseman Helsingissä – MTV paikalla 0:57
Helsingin yliopiston metroasema suljettiin aamulla tulvivan veden takia – MTV Uutiset oli paikalla

Rankkasateesta on aiheutunut vesivahinkoja esimerkiksi Helsingin ydinkeskustassa sijaitsevaan Makkarataloksi kutsuttuun rakennukseen. Myös Helsingin yliopiston metroasema on suljettu tulvivan veden takia.

MTV Uutiset raportoi sadeuutisia tässä artikkelissa.

11.53: Sateet pitivät Helsingin pelastuslaitoksen kiireisenä

Helsingin pelastuslaitoksen mukaan Helsingissä oli yön ja aamun aikana kaikkiaan 15 vahingontorjuntatehtävää.

Pelastuslaitos tiedottaa asiasta X:ssä, eli entisessä Twitterissä.

Sade- ja ukkosrintamaan liittyviä paloilmoitintehtäviä oli 4.

8.48: Helsingin yliopiston metroasema taas auki

Helsingin yliopiston metroasema avattu taas liikenteelle. Asiasta kertoo HSL X:ssä, eli entisessä Twitterissä.

MTV Uutisten toimittaja Ville Kettunen kertoo, että metroaseman hisseistä pumpataan pois edelleen sinne tulvinutta vettä ja lattioita kuivaillaan.

Rankkasade sulki metroaseman Helsingissä – MTV paikalla 0:57
Rankkasade sulki metroaseman Helsingissä – MTV paikalla

8.48: ”Akuuteissa ja vaarallisissa tilanteissa soitto 112:een”

Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen mukaan sateen jälkitilanne jatkuu edelleen.

– Työmatkaliikenteessä saattaa ilmetä häiriöitä ja rakennuksissa paljastuu vesivahinkoja, kun ihmiset saapuvat töihin. Akuuteissa ja vaarallisissa tilanteissa soitto 112, vähemmän kiireellisissä huoltoyhtiö tai jälkivahingon torjuntaa tekevä yhtiö, pelastuslaitos tiedottaa X:ssä, eli entisessä Twitterissä.

8.45: Kaikkein kovin sade rysähti Helsingin Kaisaniemessä aamuyöllä puoli neljän ja puoli viiden välillä.

– Kaisaniemessä on viimeisen kuuden tunnin aikana sade ollut 27 milliä, siitä tunnin aikana tuli 25,8 milliä, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Tuukka Keränen kertoi STT:n haastattelussa ennen aamukahdeksaa.

– Se (Kaisaniemessä mitattu 25,8 milliä) on aika kova lukema. On epätodennäköistä, että siitä tullaan tänään yli.

8.31: Muhkea saderintama toi Helsingin kantakaupunkiin 20 milliä vettä 

MTV Uutisten meteorologi Liisa Rintaniemi kuvaa etelärannikon yli aamuyöllä mennyttä sade- ja ukkosrintamaa muhkeaksi. Se toi esimerkiksi Helsingin Kaisaniemeen tunnissa kello 3.30–4.30 yli 20 milliä vettä, mikä aiheutti paikallista tulvimista.

Voimakkaita sateita on ollut liikkeellä myös Pohjois-Pohjanmaalla. 

Ja vetistä on Rintaniemen mukaan tiedossa jatkossakin loppuviikolla.

– Vettä mahtuu tähän lämpöiseen ilmakehään nyt kunnolla. Seuraavaksi sataa Jyväskylässä. Siellä sade ei ole erityisen voimakasta. Joensuussa tulee reippaammin vettä lähituntien aikana. Muualla voi esiintyä aamusumuja. 

Iltapäivän rankkasateita on Rintaniemen mukaan vaikea ennustaa, mutta ainakin Pohjanmaalta kohti Kainuuta ja Pohjois-Karjala ulottuu alue, johon sijoittuvat kaikkein voimakkaimmat sateet. Itäpuolella maata voi myös ukkostaa.
Itään ja kaakkoon nousee etelävirtauksen myös uusia ukkossoluja, joissa voi iltapäivällä vielä salamoida ja tulla vettä rankemmin.

Toisaalta ilmamassa on myös hyvin lämmin.

– Ehkä hellelukema jää Suomen itäpuolelle, mutta reilusti yli 20 asteen mennään aurinkoisilla alueilla lämpimän ilman sektorissa itäisimmässä Suomessa. 

– Muuallakin maassa sää on aika lailla lämmin sateesta huolimatta. 

Tuulet eivät Rintaniemen mukaan ole erityisen voimakkaita

–  Mutta ukkospuuskiin voi liittyä voimakkaampia tuulia.

Seuraavat sateet saapuvat kaakon kulmalta huomenna perjantaina helleilmamassan reunalta. 

– Paikoin ukkossateet voivat olla huomennakin voimakkaita, mutta kaikkein lämpimin ilmamassa alkaa perjantaina jäädä suomen itäpuolelle.

Muhkea saderintama toi Helsingin kantakaupunkiin 20 milliä vettä 2:36
Muhkea saderintama toi Helsingin kantakaupunkiin 20 milliä vettä – näin sateet etenevät

8.15: Helsingissä satanut runsaasti yöstä aamuun

Etelärannikolla ja erityisesti Helsingissä on satanut paljon vettä yöstä aamuun asti, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

Helsingin Kaisaniemessä on kuuden viime tunnin aikana mitattu sademääräksi 27 milliä, josta satoi yhden tunnin aikana lähes 26 milliä.

Lähes koko maassa Lappia lukuun ottamatta on satanut yön aikana, mutta sademäärät ovat jääneet muualla etelärannikkoa pienemmäksi.

Helsingin kaupungin pelastuslaitos varoittaa viestipalvelu X:ssä, että työmatkaliikenteessä voi mahdollisesti esiintyä häiriöitä ja rakennuksissa paljastua vesivahinkoja.

Ilmatieteen laitoksen mukaan sateen painopiste siirtyy päivän aikana kohti pohjoista.

8.03: Helsingin Makkaratalossa tulvii, palomestari varoittaa autoilijoita lätäköistä

Helsingin pelastuslaitoksen päivystävä palomestari, apulaispalopäällikkö Ville Estlander kertoo, että pelastuslaitoksella on ollut Helsingissä kello 3.30 jälkeen toistakymmentä tehtävää sateen takia. 

– Hulevesiongelmia, hajonneita hulevesiputkia rakennusten sisällä ja ihan hulevesikanavista ylöspäin noussutta vettä parkkihalleissa ja muun muassa keskustan huoltotunnelin tiloissa, Estlander luettelee MTV Uutisille.

– Helsingin yli meni ukkoskuurosolu, ja sellaisia tapahtunut toki aiemminkin, mutta tilanne on kuitenkin poikkeuksellinen. Kun vettä tulee näin todella intensiivisesti pienelle alueelle kaupungissa, sadevesijärjestelmät eivät vain kestä sitä. Kertymää tulee liian paljon.

Todella pahoilta ongelmilta on Estlanderin mukaan vältytty. Pahimmasta päästä on Makkaratalossa ydinkeskustassa tapahtunut vesivahinko.

– Rakennuksen sisällä sadevesiputkiliitos irtosi ja kaikki vesi tuli sisään; vettä oli valunut erilaisia reittejä pitkin moneen eri paikkaan, ennen kuin rikko saatiin paikallistetuksi ja korjatuksi. Rakennuksessa on esimerkiksi hissejä jonkin verran poissa käytöstä.

Estlander varoittaa, että myös liikenneväylillä voi olla ”aikamoisia vesilammikoita” yllättävissä paikoissa.

– Jos esimerkiksi Helsingin sisääntuloväylillä huomataan, että on vesilammikkoa, reilusti vauhtia alas autoilijoilla ja koittakaa välttää lammikoiden läpi ajamista, ettei tule lisävahinko autoille ja mahdollisesti synny kolaritilannetta.

–Sadetutkan mukaan uutta saderintamaa on tulossa etelästä päin, eli kannattaa varautua siihen, että liikenteessä on häiriöitä jonkin verran.

7.40: Helsingin yliopiston metrosasema suljettu

Metro ei sääongelmien takia pysähdy nyt lainkaan Helsingin yliopiston metroasemalla.

– Lähin korvaava asema Rautatientori. Syy: Sääolosuhteet, Arvioitu kesto: toistaiseksi, Metron ongelmista X:ssä, eli entisessä Twitterissä, kertoo HSL.

Helsingin päivystävän palomestarin mukaan aamun rankkasateiden vuoksi liikenteessä kannattaa varautua mahdollisiin häiriöihin.
 

Lue myös:

    Uusimmat