Linja-auto jäi jumiin lätäkköön, osa liikennöi poikkeusreittejä – tulvat haittaavat julkista liikennettä pääkaupunkiseudulla

1:09
Harvinainen talvitulva piinaa Etelä- ja Länsi-Suomea – bussi juuttui lätäkköön.

Ylenpalttinen vesisade ja sulava lumi ovat saaneet joet tulvimaan ja kerryttäneet lätäköitä myös pelloille ja maanteille eri puolilla eteläistä ja läntistä Suomea. Hankala keli on haitannut muun muassa julkista liikennettä. 

Suomen ympäristökeskuksen mukaan vedenpinnat ovat nousseet runsaan sateen myötä harvinaisiin talvitulvalukemiin Etelä- ja Lounais-Suomen joissa sekä Vaasan eteläpuoleisella rannikolla. 

Tulvahuippu saavutetaan SYKE:n mukaan useimmilla alueilla lähipäivinä. Vesi nousee ajankohtaan nähden poikkeuksellisen korkealle, paikoin jopa suurimman vuotuisen tulvan tasolle.

Bussi juuttui lätäkköön Itä-Helsingissä

Hankala vesikeli ja tulvat ovat haitanneet muun muassa julkista liikennettä.

Helsingin seudun liikenteen linja-auto jumittui toissa iltana lauantaina lätäkköön Metrovarikonkujalla Itä-Helsingissä. Vettä oli lähes metrin verran, ja sähköbussin lätäköstä poistaminen vaati hinausauton apua.

Eilen iltapäivällä Espoossa jouduttiin sulkemaan liikenne Meritiellä kadulle tulvivan veden takia.

Helsingin seudun liikenteen mukaan linja 111 on poikkeusreitillä eikä kulje Meritien kautta. Katu on suljettu toistaiseksi.

Vantaan ja Espoon rajalla linja 583K jää puolestaan ajamatta tulvaveden poikkaistua tien Askistossa. Kyseinen bussilinja ajetaan poikkeuksellisesti linjan 583:n reittiä.

Lieviä tulvavahinkoja eri puolilla eteläistä Suomea 

Suomen ympäristökeskuksen mukaan lieviä tulvavahinkoja on rekisteröity eri puolilla Etelä- ja Länsi-Suomea. 

Tulvavesi on noussut paikoin alavimmille pelloille. Myös paikallisteitä on katkennut. Monet pienemmätkin joet ja purot ovat tulvineet.

Tammikuun virtaamaennätyksiä on syntynyt monin paikoin. Siuntionjoen pinta on noussut 18 senttiä korkeammalle kuin kertaakaan koko 1976 alkaneella havaintojaksolla. 

– Esimerkiksi Loimijoen Maurialankoskessa ei ole tammikuussa virrannut näin paljon vettä koko 1931 alkaneella havaintojaksolla. Näitä tulvia voidaan pitää poikkeuksellisina talvitulvina, ympäristökeskus kertoo tiedotteessaan.

Ympäristökeskus kertoo, että vesi on katkonut teitä muun muassa Sipoossa ja Espoossa. 

Tuusulan Haarajoella pelastuslaitos on avannut patoluukkuja veden noustua talon pihalle. Loimijoen Maurialankoskella, Karjaanjoen Nummenjoella ja Perniönjoella vesi on noussut pelloille, ja Lapuanjoen Liinamaassa se on ylittänyt tulvarajan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja