Järjestö huolissaan lasten tilanteesta USA:n Meksikon rajalla – "Kokeneet sellaista, mitä ei haluaisi yhdellekään"

Siirtolaisten oloja USA:n rajalla on arvosteltu epäinhimillisiksi 1:59
Siirtolaisten oloja USA:n rajalla on arvosteltu epäinhimillisiksi.

Kansainvälinen Pelastakaa lapset -järjestö on huolissaan lasten tilanteesta Yhdysvaltojen Meksikon-rajan ylitysten yhteydessä ja turvapaikkaprosesseissa. Lapset ovat kipeästi ruoan ja hygienian tarpeessa.

Järjestö aloitti työnsä rajaosavaltiossa New Mexicossa kesäkuun lopulla ja toimii väliaikaissuojissa kahdessa pienessä kaupungissa: 14 000 asukkaan Demingissä ja 102 000 asukkaan Las Crucesissa. Se myös tukee maahantulijoita majoittavia paikalliskirkkoja.

– Väliaikaissuojiin tulijat ovat turvapaikanhakijoita, joilla on lupa olla Yhdysvalloissa. He viipyvät järjestön ja paikallisten hoivissa yhdestä kolmeen päivää, projektijohtaja Barbara Ammirati kertoo puhelimitse STT:lle.

Epäusko vallitsee suojassakin

– Ihmiset eivät heti tiedä olevansa vapaita, kun he ylittävät rajan ja saapuvat luoksemme pakettiautoilla. Kun lapsia kutsutaan järjestämällemme leikkialueelle, vanhemmat eivät tiedä, odotetaanko heiltä siitä jotain maksua vai onko toiminta ilmaista, Ammirati kertoo.

Ennen väliaikaissuojaan tuloaan perheet ovat ehtineet matkustaa pidempään.

– Kun vanhemmat sitten sisäistävät olevansa turvallisessa paikassa, jossa on mukavia ihmisiä ja he näkevät lastensa pitkästä aikaa leikkivän, he saattavat nukahtaa siihen paikkaan, Ammirati kertoo.

Streptokokkia lähes kaikilla

Järjestö toimii yksityisin lahjoituksin ja rahoittaa nyt väliaikaissuojissa joitakin välttämättömimpiä lääkäripalveluita sekä hygieniatarvikkeita.

Suojiin tulevilla lapsilla ilmenee sairauksia, kuten influenssaa, hepatiittia ja tuberkuloosia. He voivat vaikuttaa myös henkisesti stressaantuneilta.

Lisäksi streptokokkibakteerin aiheuttamaa nielutulehdusta on esiintynyt niin paljon, ettei sitä ole enää edes testattu erikseen.

– On selvää, että kohtaamamme lapset ovat kokeneet sellaista, mitä kukaan meistä ei haluaisi heidän kokevan, Ammirati sanoo.

– He ovat peseytymättömiä ja nälkäisiä, mutteivät silti välttämättä syö tarjottua ruokaa. Eivät suinkaan siksi että olisivat nirsoja, vaan koska ruoka eroaa kulttuurisesti niin paljon heidän tavallisesta ravinnostaan, hän tarkentaa.

Perheet arpovat onneaan

Projektijohtaja Ammirati sanoo, että on tärkeää erottaa toisistaan väliaikaissuojat ja pidätyskeskukset. Jälkimmäisiä hallinnoi maan liittovaltion hallitus, kun taas väliaikaissuojia operoidaan osavaltiotasolla.

Kansainvälinen avustusjärjestö ei työskentele pidätyskeskuksissa, jotka ovat olleet esillä mediassa, koska niissä lapsia joutuu erilleen vanhemmistaan. Väliaikaissuojiin lapsen kanssa tulee aina vähintään yksi aikuinen huoltaja. Perheet voivat silti niissäkin olla hajallaan.

– Ennen rajan ylitystä perhe on voinut jakautua kahtia, jotta mahdollisuus edes jonkun turvaan pääsemiseksi olisi isompi. Tänne voi tulla vaikkapa isä ja lapsi, joilla ei ole minkäänlaista tietoa siitä missä on perheen äiti, pidätettynä vai väliaikaissuojassa. Yritämme auttaa siinäkin, että perheenjäsenet saisivat yhteyden toisiinsa, Ammirati kertoo. 

Lue myös:

    Uusimmat