Jari Sarasvuo avautuu syöksykierteestään: Alkoholisoiduin huomaamatta

Liikemies Jari Sarasvuo avautuu tuoreessa kirjastaan elämänsä karikoista.

Jari Sarasvuolta ilmestyi tiistaina 20. lokakuuta Otavan julkaisemana kirja Välähdyksiä pimeästä ja pimeitä välähdyksiä.

Kirja valottaa esimerkiksi Trainer´s Housen ja Sataman fuusioitumista. Tavoitteista jäätiin kauas.

”Työkavereideni hyvinvointiin liittyvä idealismini ja hurmahenkisyyteni minut henkitoreisiin hirtti. Unelmani työkavereideni menestyksestä kuristivat elämäni tärkeimmät asiat hengiltä. Hävetti, kunnes himmenin. Meni perhe, ystävät, terveys ja työkunto. Ja elämäntehtävä."

Sarasvuo kertoo kärsineensä kroonisesta stressitilasta, joka sai hänet kaatuilemaan ja kolhimaan autoaan.

”Kroonisessa stressissä ihmisen hermostollinen ja hormonaalinen säätelyjärjestelmä menee oikosulkuun. Mikään ei enää palauta. Mikään ei enää myöskään piristä. Silloin sairastetaan.”

Sarasvuo kirjoittaa tarvinneensa jotain vastapainoa stressille, muuten kävisi oikeasti ”kylmät”.

”Minulla on ihana vaimo ja kaksi pientä tyttöä. Heillä on oikeus elinvoimaiseen, elämää rakastavaan ja hitaammin vanhenevaan mieheen, puolisoon ja isään.”

Sarasvuon pelastukseksi koituikin Yle Puheella kuultu ohjelma, jossa hän avautui muun muassa alkoholismista.

”Teen ohjelman raittiudesta. Tunnustan aluksi olevani addikti. Kirjeiden tulva ei pääty ikinä. Luen harakanvarpailla kirjoitettua kirjettä, jossa 15-vuotias poika kiittää minua siitä, että isä ohjelman kuultuaan kaatoi kossunsa viemäriin. Ansio ei ollut minun, mutta itku tuli silti.”

Sarasvuon havahtuminen omaan alkoholin kulutukseensa tapahtui jo aiemmin. Hän oli ollut treenaamassa personal trainerinsa kanssa, kun korkeat sykkeet saivat hänet ihmettelemään.

”Joitko paljon eilen illalla?” kysyi Tarja.

Kysymyksessä oli sana illalla. Tämäpä hyvä.

”Join yhden siiderin.”

Se oli totta. Sitä en kertonut, että aamupäivällä olin vetänyt kuusi lonkeroa."


"Menin kotiin. Aloitin uuden päiväkirjan. Rukoilin kirjaimellisesti apua. En halunnut enää juoda. Pyysin apua, koska en omin voimin pärjännyt alkoholin kanssa."

"Minusta tuli alkoholisti huomaamatta, sinnikkään peruskuntoharjoittelun kautta. En juonut itseäni humalaan, mutta join joka päivä. Eivätkä ne määrätkään olleet enää moneen vuoteen pikkupoikien annostuksen tasolla. Treenaaminen kehittää toleranssia."

Lainaukset ovat otteita kirjasta Välähdyksiä pimeästä ja pimeitä välähdyksiä (Otava).

Lue myös:

    Uusimmat