Jari-Matti Latvalan auto ja koti Helsingissä ulosmitattiin – avautuu raastavasta tilanteestaan: "Jatkuva stressi on päällä"

0:55
Jari-Matti Latvalalla on toinen toistaan upeampia ralliautoja – katso videolta, miltä ammattiautoilijan kokoelma näyttää!

Rallikuski Jari-Matti Latvalan kiista verottajan kanssa on edennyt siihen pisteeseen, että ainakin osa hänen omaisuudestaan on nyt ulosmitattu.

MTV Urheilun tietojen mukaan verottaja vaatii Latvalalta lähes 4,9 miljoonaa euroa jäännösverona.

Latvala on tilanteesta äärimmäisen harmissaan.

– Totta kai se harmittaa, että mä jouduin sellaiseen tilanteeseen. Oli tosi raskasta, kun tiesi joutuvansa siihen tilanteeseen. Mutta se on nyt näin. Ei sille voi nyt mitään. Kiista on lähtenyt verottajan kanssa siitä, missä mä olen asunut. Se on ajanut mut nyt tällaiseen tilanteeseen, Latvala miettii MTV Urheilulle.

Latvala ei halua kommentoida sitä, minkä suuruisen summan arvosta hänen omaisuuttaan on tällä hetkellä ulosmitattuna tai mitä kaikkea omaisuutta toimenpiteen piirin kuuluu.

– Sen verran voi sanoa, että mun henkilökohtainen auto ja Helsingin-talo ovat esimerkiksi ulosmitattuna, Latvala kertoo.

Latvala saa käyttää verottajan ulosmitattaamaa omaisuuttaan normaaliin tapaan, mutta ei saa myydä sitä niin kauan kuin kiista on vielä kesken.

– Enemmän kyse on hukkaamiskiellosta. Ne on tavallaan panttina niin kauan kuin tämä veroriita on päällä. Jos päätös asiassa on mun kannalta positiivinen, se ulosmittaus raukeaa.

– Jos mä häviän sen jutun, sitten tilanne on toinen. Sitten ne menee ulosottoon, jos en maksa sitä määrättyä summa, Latvala selventää.

Tästä on kyse verokiistassa

Verohallinnon näkemyksen mukaan Latvala on viettänyt viime vuosina niin paljon aikaa Suomessa, että hänet voi katsoa verovelvolliseksi. Rallikuski sanoo itse asuneensa Monacossa jo vuodesta 2009.

Latvalan mukaan vuonna 2018 alkanut kiista verottajan kanssa voi kestää vielä pitkään.

– Mulla on oikaisuvaatimus vetämässä. Se on keväällä tehty, mutta pahimmillaan sen kanssa voi kestää vaikka vuoden. Tämä on pitkä prosessi. Sen jälkeen, miten se nyt kääntyy, seuraava on hovioikeus. Riippuu, mikä se ensimmäinen päätös on. Pitää varautua siihen, että tämä menee hovioikeuteen, Latvala sanoo.

– Jos mä en mielestäni ole tehnyt väärin, niin ei mun silloin siitä kuulu maksaa. Haluan oikeutta asialleni.

Jos henkilö oleskelee 183 päivää Suomessa vuoden aikana, valtiolla voi olla verotusoikeus hänen ansiotuloihinsa. Vähempikin oleskelu saattaa tapauksesta riippuen riittää.

– Jos laskee, että mä olen ajanut kilpaa ja reissannut vuodesta yli 200 vuorokautta, niin en mä mielestäni silloin ole asunut Suomessa, Latvala sanoo.

"Yhden näytön mä haluan vielä antaa"

Latvala kuvailee tilannettaan henkisesti raskaaksi.

– On. Voin sanoa, että ei ole nukuttu öitä, ja jatkuva stressi on päällä. Epätietoisuus on pahinta, kun ei tiedä, mihin se johtaa. On tosi raastava tilanne, mutta se on vain pakko kestää. Urheilussa on oppinut tietysti elämään paineen alla. Vaikka nyt ei rallia ajeta, mutta sama paine jatkuu.

Vaikuttiko verokiista suorituksiisi Toyotalla?

– Vaikutti viime kaudella, ehdottomasti. En voi kieltää, kyllä niitä asioita pyöri päässä.

Täksi kaudeksi ilman tehdastallin kuskipaikkaa MM-rallissa jäänyt 35-vuotias Latvala ei ole haudannut unelmaansa.

– Jyväskylän Neste Ralliin mä lähden ajamaan, jos se ajetaan. Se on satavarmaa. Mä olen sanonut, että yhden näytön mä haluan vielä antaa.

– Jos se ei ole hyvä, niin sitten keskitytään yritysmaailmaan. Jos se onnistuu, niin sitten ajetaan vielä kilpaa, Latvala linjaa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja