Jari iski sorkkarautansa sodan aikaiseen kranaattiin – onni oli mukana, sillä ammukset olivatkin toimivia: "Ei sitä siinä vaiheessa tajunnut, kun sen nappasi käteen"

Ruotsinpyhtäältä aitan hirren päältä löytyneet sodan aikaiset ammukset olivat toimivia.

Jari Altio oli eilen Ruotsinpyhtään Kuninkaankylässä tekemässä remonttia, kun hänen sorkkarautansa kolahti yhtäkkiä johonkin kovaan. Hirren päältä paljastui kranaatti ja kaksi pienempää kärkeä. Tänään Puolustusvoimat kävivät hakemassa ammukset pois. Altiolle kerrottiin, että kaikki kolme olivat toimivia räjähteitä.

– Minulle sanottiin, että kaikki kolme olivat toimivia ja olisivat voineet räjähtää, Altio kertoo.

– Sanoivat, että oli luojan lykky, etten osunut nalliin. Jos niin olisi käynyt, niin tuskin enää heiluttelisin sorkkarautaa.

Altio kertoo alunperin ajatelleensa, että kyseessä oli vain näytekappaleita.

– Ei sitä siinä vaiheessa tajunnut, kun sen nappasi käteen, että se olisi voinut räjähtää, Altio kertoo ajatuksiaan kranaatista.

"Ehkä koko rakennus olisi lähtenyt..."

Altio ei muista minkä nimisiä ja merkkisiä kranaatti ja kärjet olivat, mutta kyseessä oli kuitenkin tykin kranaatti. Jos yksi ammuksista olisi räjähtänyt, niin todennäköisesti samoin olisi käynyt myös kahdelle muulle. Seuraukset olisivat voineet olla kohtalokkaat.

– Minulle sanottiin, että eivät ne ihan täydessä terässä olleet, mutta kranaatti olisi varmasti lentänyt jonkin matkaa ja räjähtänyt. Ehkä koko rakennus olisi lähtenyt, Altio pohdiskelee.

Puolustusvoimien edustajat eivät olleet osanneet sanoa tarkemmin miltä ajalta ammukset olivat, mutta kranaatti oli Altion mukaan ollut sen verran harvinaisempi, etteivät ammuksia hakemaan tulleet henkilöt olleet nähneet sellaista useasti.

Myöskään siitä ei ole tietoa, miten ja milloin ammukset ovat joutuneet ylähirren päälle.

– Talon vanharouva sanoi, että nyt jo edesmenneellä vanhalla isännällä oli kovasti sotaintoa, joten kyseessä voi olla jokin hänen sodan aikainen matkamuistonsa, Altio aprikoi.

– Täällä alueella on ollut myös sodan aikana venäläisten tukikohta.

– Mutta lopullista totuuttahan tähän ei voi kukaan varmasti tietää. Tämä jäänee ikuiseksi mysteeriksi.

Ammukset eivät Jari hidastaneet

Puolustusvoimien edustajat olivat pakanneet ammukset reppuun ja peräkärryssä olevaan hiekka-astiaan. Ne aiottiin räjäyttää Santahaminassa.

– Täällä ne eivät kuitenkaan onneksi enää ole, Altio tokaisee.

Hän kertoo, että alue oli tutkittu myös muiden ammuksien varalta. Esimerkiksi loputkin hirsien päälliset ja aitan alunen tarkastettiin.

– Yleensä jos jostain on löytynyt tällaisia ammuksia, niin samoilla nurkilla on ollut niitä enemmänkin. Nyt ei kuitenkaan löytynyt muita kuin nämä kolme.

Vähän tilanne Altiota kaiken kaikkiaan säikäytti, mutta nyt tilanne on jo toinen.

– Kyllä minä tänään jatkoin jo puuhastelua, ei tämä minua hidasta, Altio naureskelee.

– Mutta eihän tällaista ihan joka päivä tule vastaa. Ei edes joka vuosi!

Lue myös:

    Uusimmat