Jari Aarnio oppi vankilassa, että vankien turvallisuus riippuu täysin henkilökunnasta – Risen mukaan kaikkeen väkivaltaan puututaan

Rikosseuraamuslaitos kiistää Jari Aarnion väitteet löyhästä vankilakurista 4:41
Jari Aarnio puhui vankilaturvallisuudesta Rikospaikan erikoishaastattelussa: Näin Rikosseuraamuslaitos vastaa

Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö ja huumerikoksista tuomittu Jari Aarnio kertoi Rikospaikan erikoishaastattelussa yli kuusi vuotta kestäneestä vankila-ajastaan. Aarniolta ilmestyi tänään kirja, joka perustuu hänen päiväkirjamerkintöihin vankilasta.

Aarnion mukaan vankiloissa on laitosvaltaa, joka ei perustu lakiin. Hän puhuu Rikospaikan haastattelussa laajasti vankilan turvallisuustilanteesta ja myös itseensä vankila-aikana kohdistuneesta fyysisestä väkivallasta ja väkivallan uhkasta.

Kuuden vuoden aikana vankilassa Aarnio oppi sen, että vangin turvallisuus on puhtaasti henkilökunnan käsissä.

– Yksikään vanki ei itse päätä sitä, millä osastolla hän siellä on. Jos jokin menee pieleen, se on turvallisuuskoneiston virhearviointi, Aarnio sanoo.

Aarnio viittasi ikäviin käytänteisiin

Aarnio on lukenut Vantaan vankilan matkasellissä tapahtuneesta julmasta henkirikoksesta mediasta, mutta kuuden vuoden aikana hänelle on muodostunut itselleen tietynlainen käsitys vankilaturvallisuudesta. Hänen mukaansa on tarkkaan harkittua, mihin osastolle kukakin vanki sijoitetaan.

– Siellä on vähän ikäviä käytänteitä ollut, että jos vangilla on tausta vaikkapa seksuaalirikoksista, niin tällaisen vangin sijoittaminen vankilassa osuu vähän hankalammille osastoille, jossa voi tapahtua jotain.

Rikosseuraamuslaitoksesta kiistetään Aarnion näkemys siitä, että vankiloissa saatettaisiin katsoa sormien läpi sitä, että tiettyjä vankeja sijoitettaisiin herkemmin osastoille, joilla voi myös tapahtua ikäviä asioita, kuten väkivaltaa. 

– Jokaiselle vangille laaditaan heti rangaistuksen alussa rangaistuajan suunnitelma, jossa on määritelty kaikki ne toiminnot, joihin vanki osallistuu ja mitä kaikkea hänen olisi tarkoitus vankeuden aikana suorittaa. Asiakkaiden turvallisuus on ihan keskiössä, lakimies ja tiimivastaava Esa-Pekka Hänninen Rikosseuraamuslaitoksesta sanoo.

Risen mukaan vankilassa noudatetaan vankeuslakia riittävän tarkasti. Hännisen mukaan kaikkeen väkivaltaan puututaan eikä sitä sallita.

– Aina pyritään turvallisuustekijät mahdollisimman tarkasti selvittämään, kun sijoittelua vankilassa mietitään. Se voi olla monen sattumuksen summa, jos jotain tapahtuu. Riskit pyritään minimoimaan kaikin keinoin, Hänninen sanoo.

Katso Jari Aarnion erikoishaastattelu kokonaisuudessaan MTV Katsomosta.

Lue myös:

    Uusimmat