Mainos

Japani kamppailee ydinvoimalaturman ehkäisemiseksi

Japanissa tilanne kahdessa vaurioituneessa ydinvoimalassa on yhä vakava. Energiayhtiö Tepco kertoi päästäneensä voimaloista ilmaan pienen määrän radioaktiivista höyryä reaktorien paineen tasaamiseksi. Sekä Tepco että Japanin viranomaiset ovat vakuuttaneet, ettei toimenpiteestä koidu vaaraa ihmisille.

Toisen voimalan ulkopuolelta on mitattu kahdeksan kertaa normaalia suurempia säteilymääriä ja valvontahuoneesta jopa tuhatkertaiset lukemat. Työntekijöiden evakuointia ei ole kuitenkaan vielä tarvetta aloittaa.

Fukushiman ykkös- ja kakkosvoimala vahingoittuivat eilisessä maanjäristyksessä, eivätkä niiden jäähdytysjärjestelmät toimi kunnolla. Kyodo- ja Jiji-uutistoimistojen mukaan ykkösvoimalassa saattaa jopa olla käynnissä ytimen sulaminen. Jijin tietojen mukaan jäähdytysveden pinta on laskenut niin paljon, että polttoainesauvat ovat paljastuneet. Tepcon mukaan vedenpintaa yritetään taas nostaa eikä sulamista tapahdu.

Tokion yliopiston professori Naoto Sekimura arvioi, että suuri ydinonnettomuus on epätodennäköinen. Fukushiman voimalat ovat tyypiltään kevytvesireaktoreja, siis erilaisia kuin Tshernobylissä.

– Jos jäähdytys pettää, lämpötila nousee mutta samalla ydinreaktio pysähtyy. Pahimmassakin tapauksessa seurauksena olisi radioaktiivinen vuoto ja laitteiston vaurioituminen, mutta ei räjähdystä. Ja jos tilanne hoidetaan huolellisesti, vuoto jää vähäiseksi, Sekimura sanoi.

Voimaloiden ympäriltä on evakuoitu kymmeniätuhansia ihmisiä.

(MTV3 - STT - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.