STUK: Tsunami ydinvoimalalle isoin riski - "Tilanne erittäin vakava"

Säteilyturvakeskuksessa on seurattu tiiviisti Japanista tihkuvia tietoja ja etenkin sikäläisiä ydinvoimaloita koskevia uutisia.

Ryhmäpäällikkö Keijo Valtonen pitää tilannetta erittäin vakavana. Useita voimaloita on ajettu alas, ja ainakin yhdessä voimalassa on ollut tulipalo turbiinihallissa. Toistaiseksi tilanne näyttäisi kuitenkin olevan hallinnassa eikä säteilyvuotoja ole havaittu.

Vaikka Japanin voimalat on rakennettu kestämään suuriakin maanjäristyksiä, voimakas tsunami voi olla vakava uhka rannikolle aivan vesirajaan rakennetuille laitoksille.

- Tsunami on todella kinkkinen. Se kuljettaa mukanaan kaikenlaista tavaraa ja isoja kiviäkin. Siinä on valtavasti voimaa. Japani on vielä rakennettu sillä tavalla, että kaikki teollisuus- ja sähköntuotantolaitokset ovat siinä rannikolla, ja tsunamit osuvat ensimmäisenä näihin.

Ydinvoimaloiden osalta suurimpana riskinä Valtonen pitää jäähdytysjärjestelmän vaurioitumista tai täydellistä kaatumista. Jos jäähdytys ja varajärjestelmät eivät toimi, reaktorin sydän kuumenee hallitsemattomasti. Toistaiseksi tällaista ei tiedetä Japanissa tapahtuneen.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat