Jaoitko sinäkin lapsestasi kuvan ensimmäisenä koulupäivänä? Asiantuntija kehottaa miettimään seurauksia

Tietoturvayhtiö McAfeen selvityksen mukaan moni vanhempi julkaisee lapsistaan kuvia sosiaalisen median sivustoille niin, että otokset, vaikkapa profiilissa, näkyvät kaikille netin käyttäjille. Asiantuntija kehottaa tarkistamaan yksityisyysasetukset ja miettimään, onko kuvan julkaisu lapselle noloa.

Yllä olevalla videolla keskustellaan siitä, missä sosiaalisessa mediassa saa sanoa.

Esimerkiksi ensimmäinen koulupäivä on merkittävä hetki, minkä vuoksi on ymmärrettävää, että pieni tai isompikin koululainen halutaan ikuistaa kuviin, jotka julkaistaan sosiaalisessa mediassa.

Metro-lehden mukaan pelkästään Iso-Britanniassa vanhemmat julkaisevat lapsistaan 1,3 miljardia somekuvaa. Tästä määrästä noin kolmannes jaetaan julkisille sivuille, joille pääsy on myös tuntemattomilla.

Monella on siis profiili, joka näkyy kaikille netissä surffaileville.

Tämä käy ilmi kyperturvallisuusyritys McAfeen The Age of Consent -selvityksestä

Kuvia julkaistaan peloista huolimatta

McAfeen tekemään OnePoll-kyselyyn osallistui 1 000 yhdysvaltalaisvanhempaa, joiden lapset olivat iältään 0–16-vuotiaita.

Selvityksessä ilmeni, että vaikka noin puolet (51 prosenttia) brittiläisistä on huolissaan pedofiilien pääsystä käsiksi lasten kuviin, 53 prosenttia vanhemmista aikoisi kuitenkin julkaista lapsukaisistaan paluu kouluun -kuvan.

Mitä seurauksia julkaisulla on?

– Ennen kuin ylpeät vanhemmat jakavat lastensa "eka koulupäivä" -kuvat sosiaalisessa mediassa, heidän täytyy pohtia julkaisemansa materiaalin mahdollisia seurauksia, ohjeistaa Raj Samani, McAfeen tieteellinen johtaja.

Samanin mukaan kuvista saattaa pystyä keräämään lapsen henkilökohtaisia tietoja, kuten koulun, sijainnin, koko nimen ja jopa syntymäpäivän.

Tällöin tuntematon voi saada selville, kuka on kyseessä.

Lapsi saattaa hävetä kuvia

Tutkimusryhmän mukaan vanhempien tulisi muistaa sekin, että lapset voivat nolostua heistä julkaistusta kuvista.

– Vanhempien tulisi miettiä myös sitä, millaisia seurauksia lapselle voi olla sillä, että vanhemmat rakentavat heidän ”digi-identiteettiään” netissä, usein ilman heidän lupaansa.

Samani kehottaa jokaista miettimään asiaa tarkemmin.

– Nolostuisiko sinun lapsesi kuvasta, jonka olet jakanut? Jos sinua epäilyttää yhtään, älä jaa sitä somessa.

Samanin mukaan on paljon tapauksia, joissa lapsia on kiusattu sellaisten kuvien vuoksi, joita vanhemmat ovat julkaisseet heistä luvatta.

Mieti kahdesti ennen kuin jaat

– Vanhempien pitää miettiä kahdesti, mitä he jakavat sosiaalisessa mediassa, Samani valistaa.

Myös yksityissyysasetukset on syytä tarkistaa. Kenellä haluat olevan pääsyn omaan sosiaaliseen verkostoosi?

Lue myös:

    Uusimmat