Massiiviset Cannonball-käräjät käyntiin Lahdessa: Pitkä syyteluettelo uuvutti yhden syytetyn, asianajaja huomautti kuorsaamisesta – lähes kaikki syytteet kiistettiin

8:10
MTV Lahdessa: Cannonball-oikeudenkäynti käynnissä Messukeskuksessa.

Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa alkoi tänään laaja Cannonball-jengiin liittyvä huumeoikeudenkäynti. Syyttäjän näkemyksen mukaan jutussa on kyse järjestäytyneen rikollisryhmä Cannonballin jäsenten tekemistä rikoksista, minkä takia turvajärjestelyt oikeudenkäynnissä ovat merkittävät.

Oikeudenkäynti järjestetään poikkeuksellisesti Lahden messukeskuksessa, koska syytettyjä on niin paljon, yhteensä 22. Syytteissä on kyse törkeistä huumausainerikoksista, ampuma-aserikoksista ja törkeästä rahanpesusta.

MTV Uutiset seurasi oikeudenkäyntiä tässä jutussa. 

Puolustukset vaativat Anom-viestien kieltämistä

Klo 14.08 Syytettyjen puolustusasianajajat vaativat jo ennen ruokataukoa, että oikeudessa ei saisi käyttää todisteina lainkaan Anom-viestejä, jotka ovat peräisin FBI:n Greenlight-operaatiosta.

Greenlight oli iso kansainvälinen operaatio, jossa rikollisia eri maissa huijattiin käyttämään Yhdysvaltojen liittovaltion poliisin FBI:n kehittämää Anom-viestintäalustaa.

Syyttäjälle viestit ovat erittäin tärkeää ja oleellista näyttöä tässä rikosjutussa.

– Erityisesti tämän jengin johtajan syytteeseenpanon kannalta ne ovat hyvinkin keskeisessä roolissa. Viestit ovat tärkeitä todisteita. Jos niitä ei saisi käyttää, se varmasti pudottaa usealta syytekohdalta pohjan pois kokonaan, erikoissyyttäjä Timo Honkahuhta sanoi aiemmin MTV Uutisille.

Oikeus päättää ensi viikolla, saako Anom-viestejä käyttää todisteina.

"Hän ei ole Cannonballin presidentti"

Klo 13.55 Eklundin asianajaja Tuomas Turunen pitää nyt asiaesittelyn. Eklund kiistää syytteet ja sen, että hän olisi Cannonballin presidentti.

– Eklund ei ole sekaantunut huumerikoksiin sen jälkeen, kun hänet tuomittiin vuosia sitten. Hänellä on ollut laillista auto- ja rakennusbisnestä.

– Hän on myös jättäytynyt terveydellisistä syistä sivuun Cannonballista. Eklund vapautui vuonna 2018 vankilasta ja hänen terveydentilansa oli sellainen, että hän vetäytyi pois kerhotoiminnasta. Lopullisesti asia ratkaistiin vuonna 2019. Sen jälkeen hän ei ole enää ollut aktiivisesti mukana kerhon toiminnassa, asianajaja kertoi.

"Järjestäytynyttä rikollisuutta"

Klo 13.43 Syyttäjä piti oman asiaesittelynsä tiiviisti, jossa hän kertoi oman näkemyksensä siitä, miten syytetyt ovat tuoneet huumeita Suomeen ja levittäneet niitä. Pääasiassa kyse on amfetamiinista, kokaiinista ja ekstaasilta.

– Kyse on järjestäytyneen rikollisryhmän rikoskokonaisuudesta, eli Cannonballin toiminnassa tehdyistä törkeistä huumerikoksista ja siihen liittyvästä oheisrikollisuudesta, erikoissyyttäjä Timo Honkahuhta kuvaili.

Syyttäjä puhui eniten pääsyytetystä, Esko Eklundista, joka on syyttäjän mukaan Cannonballin presidentti.

Klo 13.38 Lounastauko on pidetty ja sen aikana lähes kaikki syytetyt poistuivat paikalta. 22:sta syytetystä vain kaksi vangittuna olevaa on enää seuraamassa istuntoa. Sali on täynnä asianajajia ja poliiseja.

Yksi syytetty nukahti jo

Klo 11.47 Syytettyjen vastaukset on nyt kuultu. Nyt keskustellaan vielä siitä, ketkä vastaajista haluavat olla paikalla myöhemmin oikeudenkäynnin aikana, kun heidän vastauksensa syytteisiin on nyt kuultu. Läheskään kaikki eivät aio enää osallistua oikeudenkäyntiin, jos heidän ei ole pakko.

Seuraavaksi oikeus pitää lounastauon. Se kestää poikkeuksellisesti puolitoista tuntia, koska vangittuna olevat henkilöt kuljetetaan syömään Lahden poliisiasemalle. Matkat vievät aikaa.

Klo 11.25 Yhden pääsyytetyn asianajaja pyysi kaikkia puhumaan kovempaa salissa, koska hänen takanaan istuva syytetty nukkuu salissa ja kuorsaa sen verran kovaa, että asianajaja ei kuule muiden puheita. Lähes kaikki salissa olevat nauroivat. Syytetty ei herännyt siihenkään.

Klo 10.45 Syytteet on luettu ja nyt ryhdytään kuulemaan syytettyjen vastauksia. Paljon tulee toistoa puolustusten puheenvuoroissa, koska suurin osa kiistää syytteet. Moni kiistää kytköksensä Cannonballiin.

Lievemmistä syytteistä muutamia on myönnetty.

Huumeiden maahantuontia ja levitystä

Klo 10.16 Syyttäjä vaatii 16:lle syytetylle vankeusrangaistusta. Kolmelle vaaditaan ehdollista vankeutta. Päätekijöille syyttäjä vaatii koventamisperusteen soveltamista, koska rikokset on tehty osana järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa,

Klo 10.06 Huumesyytteissä on pääasiassa kyse huumeiden, kuten amfetamiinin, MDMA:n, kokaiinin ja marihuanan levityksestä ja hallussapidosta. Teot ajoittuvat vuosille 2019-2021.

Syyttäjän Cannonballin presidenttinä pitämän Esko Eklundin syytetään tuoneen Suomeen noin 20 kiloa amfetamiinia ja 15 kiloa kokaiinia tilaamalla ne salatussa ANOM-viestikeskustelussa.

Törkeät huumausainerikokset tapahtuivat syytteiden mukaan tammi-kesäkuussa 2021. Lisäksi yksi Eklundin törkeä huumausainerikossyyte koskee 30 000 MDMA-tabletin tuomista Suomeen.

Törkeät rahanpesut ovat tapahtuneet syytteiden mukaan vuosina 2018-2021. Niistä syytetään kahta eri henkilöä, jotka ovat pitäneet hallussaan Eklundin rikoksella hankkimia rahoja. Toisella oli hallussaan 246 000 euroa ja toisella 108 000 euroa. Rahat on takavarikoitu Eklundilta.

Ampuma-aserikossyytteissä on kyse laittomien aseiden hallussapidosta.

Syyttäjä: Rikokset tehtiin osana järjestäytynyttä rikollisryhmää

Klo 9.40 Aluesyyttäjä Anne Åstedt ja erikoissyyttäjä Timo Honkahuhta lukevat nyt syytteet.

Syytekohtia on yhteensä 34, joista ylivoimaisesti suurin osa on törkeitä huumausainerikoksia. Lisäksi luetaan syytteitä perusmuotoisista huumerikoksista, törkeistä ja perusmuotoisista ampuma-aserikoksista sekä rahanpesusta ja kahdesta törkeästä rahanpesusta.

Syyttäjien mukaan moni rikoksista tehtiin osana järjestäytyneen rikollisryhmä Cannonballin toimintaa.

Klo 9.20 Oikeudenkäynti Lahden messukeskuksessa pääsi vihdoin alkamaan. Aamulla turvatarkastus avautui puoli yhdeksältä ja kesti puoli tuntia saada kaikki oikeuteen saapuvat sisälle messukeskukseen.

Syytetyistä kaksi on vangittuna tämän jutun takia. Heistä toinen on syyttäjän näkemyksen mukaan Cannonball MC:n presidentti Esko Eklund ja toinen on Ilkka Laakso, joka on syyttäjän näkemyksen mukaan Cannonballin kansallinen upseeri.

Puolustusten mukaan Eklund ei ole kerhon presidentti tai johtaja eikä Laaksolla ole mitään kansallista tehtävää Cannonballissa, vaan hän toimii vain omassa kerhossaan johtoasemassa.

Suurin osa syytetyistä vastaa syytteisiin vapaalta, mutta muutamia on vangittuina muiden rikosjuttujen takia.

Yksi syytetyistä ei ole saapunut oikeudenkäyntiin.

Video: Cannonball MC vaaditaan lakkautettavaksi – tällainen rikollisjärjestö on kyseessä.

3:52

Osa isoa operaatiota

Jutun tutkinta alkoi vuoden 2020 alkupuolella.

Poliisi otti kiinni kesäkuussa 2021 useita ihmisiä liittyen kahteen laajaan huumausainerikoskokonaisuuteen. Tutkinnat ovat yhteyksissä isoon kansainväliseen Greenlight-operaatioon, josta Europol ja keskusrikospoliisi kertoivat aiemmin viime kesäkuussa.

Useat kiinniotetut vangittiin esitutkinnan alussa viime kesänä, mutta suurin osa heistä vapautettiin tutkinnan edetessä. 

– Tässä on kyse sekä huumeiden maahantuonnista että levityksestä. Ydinasia on se, että tätä toimintaa on tehty jenginä ja toiminta on ollut organisoitua, aluesyyttäjä Timo Honkahuhta kertoo MTV Uutisille.

Oikeudenkäyntiin on varattu runsaasti yli 10 istuntopäivää. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja