Janne Katajan Facebook-muisto: Heitettiin ulos kaverimäärän takia

Facebookin perustamisesta Harvardin yliopistossa tulee tänään tiistaina kuluneeksi 10 vuotta. Suomeen se kuitenkin saapui vasta myöhemmin.

MTV3:n Tuubin maailma -ohjelmassa keväällä nähtävä juontaja ja koomikko Janne Kataja intoutui Facebookin 10-vuotispäivän kunniaksi muistelemaan alkuaikojaan yhteisöpalvelun parissa. Kataja oli yksi ensimmäisistä suomalaisista, jotka kirjautuivat Facebookiin. Se alkoi levitä Suomessa kunnolla syksyllä 2007.

– Minä taisin liittyä vuoden 2007 keväällä, ja olin ensimmäisten joukossa. Eräs ystäväni asui silloin Jenkeissä, ja hän houkutteli minut liittymään, jotta voisimme viestitellä ilmaiseksi, Kataja muistelee.

Hän ei aluksi tajunnut ollenkaan, mikä järki palvelussa oli.

– Ajattelin, että mitä hyötyä tästä muka on, että miksi en voisi vain laittaa sähköpostia. En aluksi osannut käyttääkään sitä, vaan kirjoittelin pitkään vain omalle seinälleni. Luulin, että olin niin yhteydessä ystäväni kanssa, Kataja nauraa.

Facebookin alkuvuosina Katajan Idols Extrassa lanseeraama "Pingviinitanssi" oli kuumaa kamaa Suomessa. Sen takia hänelle sateli lukuisia kaveripyyntöjä, jotka kaikki hän myös hyväksyi.

– Facebook merkitsi silloin ihan eri asiaa, se ei ollut henkilökohtainen väline. Hyväksyin kaikki kaveriksi, koska en halunnut loukata ketään. Kaverimääräni meni nopeasti täyteen, ja parhaimmillaan minulla oli 11 000 kaveria jonossa, hän selittää.

Kaveriryntäys johti lopulta siihen, että Kataja heitettiin hetkeksi ulos koko palvelusta.

– Tiedustelin syytä tähän ylläpidolta. He olivat epäilleet, että tiliäni käytetään väärin, sillä minulle oli tullut niin paljon kavereita. Jouduin selittämään heille, että olen esiintynyt televisiossa, ja laitoin myös linkkejä verkossa julkaistuihin uutisiin. Sen jälkeen heiltä tuli nöyrä anteeksipyyntö, ja pääsin takaisin Facebookiin.

Nykyään Katajalla on kaksi Facebook-profiilia, sillä vanhemmassa niistä on kaverimäärä yhä täynnä.

– Tykkään käyttää Facebookia, vaikkei se edelleenkään ole minulle kovin henkilökohtainen kanava. On monia ihmisiä ja asioita, joista olisin jäänyt paitsi ilman Facebookia, hän miettii.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja