Outo vuokrahuijausten sarja: Janitan ja Kian muutot peruttiin viime hetkellä, outo hiippari ilmestyi tarkkailemaan muuttopuuhia – "Soittaja kertoi, että vuokranantaja makaa teho-osastolla ja tietysti uskoin"

Uhrit häpeävät ilmoittaa huijauksista 2:07
Video: Verkkohuijausten uhrit häpeävät usein ilmoittaa huijauksista

Useat asunnonetsijät ovat kohdanneet Turussa saman huijariksi epäillyn, jonka käytöstä voi kuvailla vähintään omituiseksi. Nainen on tehnyt vuokrasopimuksia samasta asunnosta usean eri henkilön kanssa, mutta perunut erilaisilla tavoilla juuri ennen kuin vuokralainen on muuttamassa. Poliisi tutkii asiaa.

Turkulainen Janita Laaksonen jätti tammikuussa Tori.fi-sivustolle ilmoituksen, jossa hän etsi itselleen vuokra-asuntoa Turusta. Laaksonen halusi muuttaa työpaikkansa takia lähemmäs rautatieasemaa.

Noin viikon kuluttua hän sai tekstiviestin, jossa vuokranantaja tarjosi kaksiotaan Linnankadulta. Nainen kertoi auliisti tietoja asunnosta ja kaikki vaikutti hyvältä – sijaintikin oli sopiva.

Laaksonen sai sähköpostitse kuvia asunnosta ja kertoi vuokranantajalle haluavansa tulla katsomaan asuntoa.

"Ei ollut mitään epäilyksiä"

Vuokranantaja kertoi asuvansa itse Lapissa, joten asuntoa tulisi esittelemään joku toinen hänen puolestaan. Aika sovittiin ja vuokranantaja kertoi vielä lisätietoja asunnosta, kuten ovikoodin ja ajo-ohjeita.

Asuntoa esitteli vuokranantajan puolesta mieshenkilö. Vuokranantajan hän tapasi kerran, kun vuokrasopimus allekirjoitettiin Turussa helmikuussa. Muutto sovittiin viikonlopulle maalis-huhtikuun vaihteeseen. Nainen vaikutti mukavalta ja kertoi edelleen lisätietoja taloyhtiön käytännön asioista: autopaikasta ja sen sellaisesta.

– Ihanan sydämellisen oloinen ihminen, Laaksonen kuvailee.

– Ei ollut mitään epäilyksiä. Kaikki oli sujunut hyvin ja ihan normaalisti.

Muuttopäivänä outo puhelu

Viime viikon alussa Laaksonen soitti vuokranantajalla kysyäkseen avainten luovutuksesta. Se sovittiin lauantaiksi. Tuona päivänä Laaksonen myös suunnitteli muuttavansa.

Muuttopäivän aamuna Laaksonen valmistautui muuttoon veljensä kanssa ja yritti saada yhteyttä vuokranantajanaiseen. Muutamaan tuntiin ei vastausta kuulunut.

– Sitten tuli outo puhelu prepaid-liittymästä, Laaksonen kertoo.

Soittaja esitteli itsensä "Hilkaksi" ja kertoi olevansa vuokranantajan sisko. "Hilkka" kertoi vuokranantajan saaneen aivoinfarktin, kun tämä oli ollut tyhjentämässä asuntoa. Tämän takia muutto ei onnistuisikaan.

– Hän (soittaja) itki hysteerisenä ja minäkin rupesin siinä itkemään. Hän kertoi, että tämä vuokranantaja makaa nyt teho-osastolla ja tietysti uskoin tämän.

Uusi asunto pikavauhdilla

Uutta asuntoa piti alkaa etsiä äkkiä, koska Laaksosen edellisen vuokra-asunnon piti olla seuraavana päivänä tyhjä.

– Kirjoitin hätääntyneenä Faceboookin Vuokra-asunnot Turku -ryhmään tilanteestani, jos sieltä löytyisi joku ihana ihminen, joka pystyisi tässä tilanteessa auttamaan.

Ensimmäiset kommentit hämmensivät. Niissä epäiltiin, että Laaksonen olisi joutunut huijauksen uhriksi.

– Aluksi oli vaikea uskoa, mutta pian sain viestin naiselta, jolla oli käynyt samalla tavoin viime vuoden puolella samalla kadulla. Selvisi, että vuokranantaja ja asunto olivat samat. Siinä kohtaa tajusin, että tämän ihan oikeasti on huijaus, Laaksonen kertoo.

Useita uhreja

Janita Laaksonen on saanut Facebook-postauksensa jälkeen useita yhteydenottoja ihmisiltä, joille on käynyt samantapaisesti kyseisen vuokranantajan kanssa viimeisen vuoden aikana. Vuokraus on aina peruuntunut viime hetkellä, milloin minkäkin syyn varjolla.

Sairauskohtauksen lisäksi syynä on käytetty ainakin vesivahinkoa asunnossa. Kaikki Laaksosen tiedossa olevat uhrit ovat nuoria aikuisia.

– Monet nuoret ja opiskelijat saavat juuri ja juuri säästettyä summat, joita vuokraukseen tarvitaan.

Laaksonen itse on saanut maksamansa takuuvuokran takaisin, joten taloudellista hyötyä vuokranantaja ei hänestä saanut.

– Kovasti ihmettelen, mikä tässä voi olla motiivi.

– Itselleni kävi lopulta hyvin, kun sain uuden asunnonkin nopeasti. Käy kyllä sääliksi niitä, jotka ovat jääneet ilman asuntoa ja joutuneet sitten pyörimään kuukausia kavereiden nurkissa tämän huijauksen takia.

"Koko katto on homeessa"

Yksi asuntohuijarin uhreista on niin ikään turkulainen Kia Palmroth. Hän löysi saman Linnankadun asunnon Tori.fi-sivuston kautta viime syksynä.

– Vuokra oli alhainen asunnon kokoon ja kuntoon nähden. Sovittiin aika ja mentiin paikan päälle katsomaan, Palmroth kertoo.

Palmrothille asuntoa esitteli vuokranantaja itse. Sopimus allekirjoitettiin ja Palmroth maksoi takuuvuokran vuokranantajalle.

– Hän vaikutti mukavalta ja reilulta ihmiseltä.

Muuttaa piti marraskuun ensimmäisenä päivänä.

– Päivää ennen muuttoa hän soitti, että asunnon katossa on todettu vesivahinko. Koko katto on homeessa, eikä asuntoon voi muuttaa, Palmroth kertoo.

Takuuvuokran Palmroth sai takaisin, mutta vuokranantajasta ei sen jälkeen kuulunut mitään.

Tavarat varastoon, kuukausia ilman asuntoa

Edellinen vuokrasopimus päättyi ja Palmroth joutui vuokraamaan varaston tavaroilleen.

– Olin pari kuukautta asunnottomana ennen kuin sain uuden asunnon, vaikka olen työssäkäyvä ja luottotiedot ovat kunnossa. Jouduin asumaan vähän siellä täällä.

– Kyllä siinä elämä meni sekaisin.

Palmrothille selvisi, että samanlaisen kokemuksen omaavia ihmisiä on muitakin ja kyse voisi olla laajemmastakin huijauksesta, kun Janita Laaksonen kirjoitti asiasta Facebookissa.

Huijauksessa useita outoja piirteitä

Rahojen takaisin maksamisen lisäksi tapaukseen liittyy useita outoja piirteitä.

Laaksosen mukaan "Hilkaksi" itsensä esitellyt itkuinen soittaja kuulosti todella paljon vuokranantajalta itseltään. Vielä oudommaksi asia meni, kun Laaksonen pääsi lopulta muuttamaan edellisestä asunnostaan.

– Kun oltiin lähdössä viimeistä muuttokuormaa viemään vanhasta kodistani, huomasin, että siellä lähellä seisoi vuokranantajan näköinen nainen. Hänellä oli sama huivi kuin vuokrasopimusta allekirjoitettaessa. Kun ajoimme ohi, näin tarkemmin, että kyseessä oli 99-prosenttisella varmuudella sama henkilö.

Samantapainen kertomus naisen "väijymisestä" on myös toisella uhrilla, joka otti Laaksoseen yhteyttä.

– Hän oli nähnyt naisen vanhan asuntonsa rappukäytävässä, joka sijaitsee aivan toisella puolella kaupunkia.

Lounais-Suomen poliisin mukaan asiasta on tehty rikosilmoituksia ja aloitettu tällä viikolla poliisitutkinta. Tutkinnanjohtajaa ei tavoitettu keskiviikkona kommentoimaan tapausta.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Turun Sanomat.

Lue myös:

    Uusimmat