Jan Vapaavuori vastustaa maakuntamallia eikä pelkää ottaa kantaa soteen tulevallakaan vaalikaudella: "Se, millä äänenpainoilla keskustelua käydään, riippuu siitä, millaisen linjan hallitus valitsee"

Jan Vapaavuori: Isot kaupungit eivät halua uutta maakuntahallintoa 1:51
Jan Vapaavuori ja muut isojen kaupunkien edustajat kannattavat soten rakentamista kuntapohjaisesti.

Kuuden suurimman kaupungin johtajat ovat kokoontuneet Helsinkiin pohtimaan sote-linjauksiaan.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kertoi Seitsemän Uutisissa, että isot kaupungit ovat yksimielisiä siitä, että sote-palveluita pitää jatkossakin kehittää. Jonot hoitoon ovat liian pitkiä, eivätkä ihmiset saa hoitoa yhdenvertaisesti.

Vapaavuoren mukaan kaupungit ovat kuitenkin vakuuttuneita siitä, että maakuntahallintoa tai vastaavaa kolmatta hallintoporrasta ei tarvita, vaan muutos voidaan tehdä kehittämällä nykyistä kuntapohjaista mallia. 

Yhteisessä kannanotossaan kaupungit toteavatkin, että niiden näkemyksen mukaan sosiaali- ja terveyspalveluja tulee uudistaa ensi hallituskaudella kuntapohjaisesti, vaiheittain ja alueelliset sekä paikalliset tarpeet huomioon ottaen. Kannanotossa ovat mukana Helsingin lisäksi Espoo, Vantaa, Turku, Tampere ja Oulu.

Maakuntapohjainen malli on todennäköinen

Tällä hetkellä puolueet ovat olleet varsin yksimielisiä siitä, että sote-mallia kehitetään tulevallakin vaalikaudella jonkinlaisten kuntia suurempien alueiden pohjalta. Keskustan maakuntamallista ehdotukset ovat poikenneet lähinnä siten, että moni puolue antaisi noille alueille vastuun vain sotesta. Vapaavuori peräänkuuluttaa vielä keskustelua asiasta.

– Seuraavan hallituksen virkaan astumiseen on vielä pitkä matka. Olisi tärkeää, että nyt analysoidaan maltilla, miksi hallituksen hanke epäonnistui.

Vapaavuori tuli menneellä hallituskaudella tunnetuksi siitä, että hän kampitti sote-uudistusta julkisuudessa. Hän aikoo kertoa mielipiteistään tulevaisuudessakin, olipa tuleva sote-malli mieluinen tai ei.  Vapaavuoren mukaan sote-palveluista vastaavien kaupunginjohtajien kuuluu ottaa osaa keskusteluun.

– Minun mielestäni se on meidän kansalaisoikeutemme ja itse asiassa myös kansalaisvelvollisuutemme. Se, millä äänenpainoilla keskustelua käydään, riippuu tietenkin siitä, millaisen linjan hallitus valitsee.

Lue myös:

    Uusimmat