Yle: Mika Lehtimäen tapauksessa mukana myös fyysistä kajoamista

Mika Lehtimäki perusteli eropäätöstään – näin urheilupomo herkistyi puhuessaan kokemastaan paineesta 4:26
Mika Lehtimäki perusteli eropäätöstään – näin urheilupomo herkistyi puhueessaan kokemastaan paineesta.

Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtajan Mika Lehtimäen epäasiallinen käytös ei ollut vain tekstiviestien lähettämistä, vaan siihen liittyi myös fyysistä kajoamista, kertoo Yle. Syksyllä kirjallisen varoituksen saanut Lehtimäki ilmoitti maanantaina eroavansa tehtävästään.

Eroilmoituksensa yhteydessä Lehtimäki kertoi syksyllä naisiin kohdistuneesta epäasiallisesta käytöksestä saamansa varoituksen johtuneen yöaikaan lähetetyistä tekstiviesteistä. Tiistaina Yle uutisoi, että Lehtimäen epäasiallisen käytöksen selvityksessä on paljastunut myös fyysistä kajoamista. Epäasiallista käytöstä on Ylen tietojen mukaan jatkunut useiden vuosien ajan.

Yle kertoo, että tehdyn selvityksen mukaan Lehtimäki on epäasiallisen käytöksensä yhteydessä ottanut esiin mahdollisuutensa vaikuttaa kohteeksi joutuneen työuraan. Ilman vastakaikua jäätyään Lehtimäen suhtautuminen henkilöön on muuttunut tätä ammatillisesti vähätteleväksi.

Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori kommentoi Ylelle tietoja fyysisestä kajoamisesta.

– En muuten voisi kommentoida ollenkaan, mutta koska Lehtimäki on itse kertonut, että hän on saanut varoituksen epäasiallisesta käytöksestä, niin voin vain vahvistaa tämän. Kun varoitus on annettu epäasiallisesta käytöksestä eikä seksuaalisesta häirinnästä, tällä perusteella voi todeta, että kyse ei ole fyysisestä kajoamisesta, Vapaavuori sanoo.

Olympiakomitea ja Lehtimäki ovat kertoneet, että Lehtimäki ja epäasiallisen käytöksen kohteet ovat sopineet asian ja päättäneet, ettei asiasta kerrota julkisuuteen. Ylen mukaan tällaista sopimusta ei kuitenkaan ole tehty. Ylelle asiaa kommentoinut Vapaavuori sanoo, ettei hänellä ole tarkkaa tietoa siitä, mitä osapuolet ovat sopineet.

Yle kertoo, että Vapaavuorelle on viikonlopun aikana kerrottu epäasiallisen käytöksen kohteeksi joutuneiden toivovan, että julkisuudessa esitetyt virheelliset tiedot oikaistaisiin.

– On totta, että minulle on viestitetty, että kohteet ovat kokeneet, että jotkut julkisuudessa olevat väitteet eivät heidän mielestään täysin pidä paikkaansa. Olen viestinyt, että en ymmärrä, miltä osin niitä pitäisi korjata, Vapaavuori sanoo Ylelle.

Lehtimäki on toiminut huippu-urheiluyksikön johtajana vuodesta 2018 lähtien. Olympiakomitean hallitus nimitti hänet maaliskuussa jatkamaan tehtävässään vuoteen 2024 saakka. Sopimuksessa oli optio työsuhteen jatkumisesta vuoteen 2026.

Lue myös:

    Uusimmat