Jälkikasvu aina käsi ojossa? Näin saat realismia teinin rahankäyttöön!

"Haluaisin uuden kännykän, lenkkarit ja pyörän – mielellään heti", kuulostaako tutulta? Jos jälkikasvu ei tiedä perheen raha-asioista mitään, saattavat isän ja äidin lompakko tuntua pohjattomalta kaivolta. Siksi koko perhe kannattaa kannattaa ottaa jollain tapaa mukaan taloussuunnitteluun.

Jos jälkikasvun ajatukset käytettävissä olevasta rahasta ovat epärealistiset, kannattaa lompakon nyörien aukomisen sijaan aloittaa kunnon koulutus.

Aloita talouskasvatus jo pienenä

Ala-asteikäiselle riittää, että hän osaa huolehtia omista raha-asioistaan ja ymmärtää esimerkiksi säästäväisyyden tärkeyden. Voitte esimerkiksi vertailla hintoja kaupassa ja keskustella siitä, miten viikkoraha kannattaa käyttää.

Sen sijaan teini-ikäisen kanssa voi jo jakaa enemmän asioita ja hänet voi ottaa mukaan vaikkapa kuukausibudjetin suunnitteluun: minkä verran rahaa kuluu laskuihin ja esimerkiksi sähköön, minkä verran rahaa jää kuukaudeksi käyttöön ja niin edelleen. Näin teini oppii tajuamaan, minkä verran rahaa kuluu elämän kannalta välttämättömiin asioihin ja minkä verran sitä jää muuhun.

Rahasta voi ja pitääkin keskustella

Puhukaa rahasta! Suomessa talousasiat pidetään usein omana tietonaan, mutta teet ikävän palveluksen lapsellesi, jos hän kotoa muuttaessaan ei tiedä, minkä verran tavallinen suomalainen tienaa kuukaudessa ja minkä verran eläminen maksaa.

Jos palkan kertominen arveluttaa, käy teinin kanssa kuitenkin keskustelu asiasta – voit esimerkiksi kertoa, paljonko perheelle jää laskujen ja muiden menojen jälkeen rahaa käyttöön kuukaudeksi ja miksi hän ei voi saada toivomiaan asioita.

Kun laadit kuukausibudjettianne voitte tehdä sen yhdessä. Voitte esimerkiksi yhdessä pohtia, mistä voisitte säästää ja miten suunnitella ruokamenot niin, että voitte syödä sekä monipuolisesti että edullisesti. Näin lapsi oppii talouden hallintaa, joka on hänelle kultaakin kalliimpi taito tulevaisuudessa.

Kun teini kertoo ostotoiveitaan, voitte sopia, että hän säästää osan tarvittavasta summasta kokoon tai kerää rahat itse, esimerkiksi viikkorahasta säästämällä tai lisäansioiden avulla.

Lapsi ja raha – vinkkejä vanhemmille

  • Anna lapselle mielestäsi sopiva summa käytettäväksi kuukaudessa. Älä kontrolloi sitä, mihin lapsi käyttää rahansa, sillä se on hänen päätettävissään, mutta keskustelkaa mikä olisi hänen kannaltaan järkevintä – ostaako nyt koko rahalla karkkia, vai pitäisikö kuitenkin osa laittaa sivuun sitä himoittua tietokonepeliä varten?
  • Kun jälkikasvu esittää toiveita uusista hankinnoista sopikaa, että hän säästää osan tarvittavasta summasta kokoon tai kerää rahat itse.
  • Puhukaa rahasta, esimerkiksi säästäminen on tärkeä taito opittavaksi. Lisäksi on hyvä oppia, miten toiveet, tarpeet ja halut eroavat toisistaan.
  • Kannusta nuorta hankkimaan lisätienestiä ja pohtikaa yhdessä, miten hän voisi tienata rahaa itse.
  • Hyödynnä arkipäivän elämän tuomat opit: Tehkää tuotevertailua ruokakaupassa ja keskustelkaa esimerkiksi siitä, minkä verran sähkö ja vesi maksavat.
  • Omien vinkkiesi lisäksi voit hankkia nuorelle aiheeseen liittyvää luettavaa, kuten Kuluttajaliiton Talousaapisen.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat