Jalkapallolegenda Atik Ismailin poika avasi traagisen tarinansa – peliriippuvuudesta yli sadan tonnin velat: "Jotkut olisivat voineet päätyä lopullisiin ratkaisuihin"

Atik Ismailin poika Pele Koljosen oma peliura päättyi jalkavammaan. Koljonen edusti pelaajaurallaan Veikkausliigassa KuPSia ja MyPaa. Nyt hän on kertonut Veikkauksen verkkosivuilla omista riippuvuuksistaan uransa jälkeen. 

Koljonen kehitti leikkauskierteensä aikana itselleen riippuvuuden kipulääkkeisiin. Se on hänen mukaansa nykyään hallinnassa. Nikotiiniin ja tatuointeihin hän on koukussa. Suurin ja pahin kaikista riippuvuuksista on ollut rahapeliriippuvuus. Hän oli lyönyt ensimmäisen vetonsa jo kymmenvuotiaana, kun hän veikkasi Ranskan jalkapallon maailmanmestariksi.

Pelaaminen jatkui teini-iässä ja nuorena aikuisena, mutta se pysyi kuitenkin hallinnassa. Hänet valittiin reiluna parikymppisenä pelaajana Veikkausliigan elokuun tähdistöön vuonna 2009. Jalkapallon katoaminen elämästä aiheutti ongelmapelaamisen. 

– Se on vähän samantyyppinen tunne kuin jos olisi tekemässä maalia tärkeässä jalkapallopelissä. Vaikeaa sitä on muualta saada, Koljonen sanoo.

Samoihin aikoihin, kun Koljonen loukkaantui tuli rahapelaaminen helpommaksi nettipelaamisen kautta.

– Melkein kaikkea voi veikata. Jotain Qatarin liigaa voi veikata. Voit veikata vaikka, kuka saa seuraavan sivurajaheiton, mistä helvetistä sen voisi tietää? Koljonen toteaa.

Koljosen pelaaminen ei suinkaan rajoittunut urheilupeleihin. Hän pelasi myös nettipokeria ja muita rahapelejä. Summat olivat järjettömän suuria.

– Puhutaan yksittäisten vetojen suhteen tuhansien eurojen panoksista. Ja kun palkka tai urheilijaneläke ei todellakaan ollut monia tuhansia, niin voidaan sanoa, että panokset saattoivat olla kolminkertaiset kuukausipalkkaan nähden, Koljonen kertoo.

Monia saattaa mietityttää, että mistä Koljonen sai rahansa pelaamiseen.

– Samoihin aikoihin muotiin tulivat pikavipit. Se ei ollut yhtään hyvä paketti sitten, Koljonen sanoo.

Koljonen hyödynsi kaikki mahdolliset tavat saada rahaa. Hänellä oli useita pelitilejä, joista osa oli hänen äitinsä sähköpostiosoitteella, kun omalla ei saanut enää tilejä avattua. 

– Piti olla aina kotona ennen puolisoa, kun posti tuli, jotta hän ei näkisi niitä karhukirjeitä, Koljonen kertoo.

Hän hakeutui ammattilaisen puheille. Velkaa oli kertynyt jos kuusinumeroinen summa. 

– Se sanoi, että sulje kaikki pelitilit. No olinhan minä sulkenut ne jo vaikka kuinka monta kertaa! Tuo on aika huono vinkki peliriippuvaiselle. Sitä paitsi on vaikeaa kuvitella, että se kioskin myyjä kieltäisi pelaamisen, kun se saa siitä sen oman siivunsa rahaa. Se oli hirveää. Jotkut olisivat voineet päätyä lopullisiin ratkaisuihin. Mutta mietin läheisiäni, enkä halua tuottaa heille sellaista tuskaa, Koljonen toteaa.

Pelaaminen loppui viime vuoden loppupuolella. Hän ei enää saanut mistään rahaa pelaamiseen.

– Ja tietenkin siinä oli pelko, että puoliso kyllästyy tähän elämään. Onneksi hän kesti, Koljonen sanoo.

Koljonen kirjoittaa kolumneja ja valmentaa kakkosdivarissa pelaavaa PK-37:ää. Hänen tavoitteenaan on edetä valmentajan uralla niin pitkälle kuin mahdollista. Velkaa on edelleen paljon. 

– Talous on kuralla, ei se mikään salaisuus ole. Puhutaan yli sadan tonnin veloista, enkä ole edes avannut viimeisiä kirjeitäni. Ettei tule paha mieli. On ollut pakko sopeutua siihen, että raha on vain rahaa, ja että elämää on rahan ulkopuolellakin, Koljonen päättää.

Lue myös:

    Uusimmat