Jäivätkö Ikean lihapullat lautaselle? Ei haittaa, kohta voit tankata ne autoosi

Ikean ravintoloiden ruokahävikki jalostetaan jatkossa biokaasuksi, jota voidaan tankata tavaratalojen yhteydessä sijaitsevilla asemilla. Suomen Ikeat ovat maailmanlaajuisesti ensimmäisiä ruotsalaisjätin tavarataloja, joiden yhteyteen rakennetaan kaasutankkausasemat. Viime viikolla Ikea ilmoitti tuovansa sähköautojen latauspisteet kaikkiin toimipisteisiinsä.

Ensimmäinen Gasumin rakentama ja operoima tankkausasema on tarkoitus avata Espoon Lommilassa sijaitsevan Ikean tontille, jonka jälkeen tavoitteena on rakentaa tankkausasemat myös muiden tavaratalojen yhteyteen lähivuosina.

– Biokaasu on yksi ympäristöystävällisimmistä polttoaineista. Hyödyntämällä ravintoloissamme syntyvän ruokajätteen autojen polttoaineeksi pystymme tarjoamaan asiakkaillemme taas uuden vastuullisen tankkausvaihtoehdon tavaratalopaikkakunnilla, kertoo Ikea Suomen vastuullisuuspäällikkö Tiina Suvanto.

Biokaasua jalostetaan ravintoloiden ruokajätteestä

Tankkausasemilla tankattavaa biokaasua tuotetaan Gasumin biokaasulaitoksilla muun muassa Ikean ravintoloiden biojätteestä. Koska hävikki on vähäistä, käytetään raaka-aineena myös muualta tulevaa biojätettä.

– Ensisijaisesti panostamme ruokahävikin vähentämiseen. Meillä syntyvä vähäinen ruokajäte menee hyötykäyttöön. Ikean ruokahävikistä tuotettavalla biokaasulla ajaisi vuoden ajan noin 25 kaasuautoa keskimääräisellä kulutuksella, Suvanto havainnollistaa.

Kasvava asemaverkosto tukee kaasuautojen yleistymistä

Tällä hetkellä kaasutankkausasemia on Suomessa 36. Hallituksen tavoitteena on, että Suomessa olisi 50 000 kaasuautoa vuoteen 2030 mennessä. Tankkausverkoston tulee olla kattava, jotta tavoite on mahdollista saavuttaa.

– Tavaratalojemme yhteyteen tulevat kaasutankkausasemat mahdollistavat myös sen, että kuljetuskumppanimme voivat uudistaa kalustoaan kulkemaan ympäristöystävällisellä biokaasulla. Tavoitteenamme on myös uudistaa vähitellen Ikea Suomen henkilöstön käytössä olevat autot sekä Ikea-bussit biokaasulla, sähköllä tai muulla ympäristöystävällisellä polttoaineella toimiviksi ajoneuvoiksi, Suvanto kertoo.

Ruotsalaisjätti kertoi viime viikolla rakentavansa sähköautojen latauspisteitä kaikkien tavaratalojensa yhteyteen.

Lähde: Ikea

***

1:57

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja