Jäävätkö piuhat pian historiaan? Langattomat laturit tekevät tuloaan

Langattomat laturit ovat tehneet tuloaan jo useamman vuoden. Maailman suurimman matkapuhelinlaturivalmistajan asiantuntija vakuuttaa, että ne ovat tulevaisuutta, mutta eivät tule syrjäyttämään johdollisia latureita vielä hetkeen.

Langattomaan tekniikkaan on pyritty monilla teknologian alueilla. Esimerkiksi huonekaluketju Ikea on rynninyt laturimarkkinoille lanseeraamalla yrityksen huonekaluihin integroitavat langattomat laturit.

Silti uusien kännyköiden mukaan pakataan yhä perinteisiä piuhalatureita, vaikka osa laitteista tukee langatonta lataamista. Jo iPhonen viime malliin ennakoitiin langatonta laturia, mutta toisin kävi. Myös tämän vuoden uuteen malliin odotetaan sellaista lisävarusteeksi.

Piuhoissa on puolensa

Suomalaisen, maailman suurimman matkapuhelinlaturien valmistaja Salcompin tuotekehitysjohtaja Juha Raussi on odottanut jo vuosia langattoman lataamisen läpimurtoa markkinoilla, mutta toistaiseksi niin ei ole vielä käynyt. Hän uskookin, etteivät piuhat ole jäämässä vielä pois.

– Piuhalataaminen on kuluttajan näkökulmasta helppoa ja varmaa. Puhelinta voi myös käyttää vaivattomasti latauksen aikana.

Hyötysuhde langattomassa lataamisessa on 75 prosentin luokkaa eli energiaa menee enemmän hukkaan kuin johtoa pitkin ladatessa. Puhelin myös lämpenee langattomasti ladatessa hieman enemmän ja koska se säätelee lataamisnopeutta lämpötilan perusteella, on lataaminen siten hitaampaa.

Raussi kertoo, että langattomat laturit ovat toistaiseksi vielä lisälaitebisnestä, sillä ne ovat vielä sen verran kalliimpia, ettei niitä tarjota uusien puhelimien kyljessä.

Langattomat laturit maksavat kaupassa noin 30 eurosta ylöspäin, kun perinteiset johdolliset laturit alle kympin.

Langattomuus vaatii investointeja

Toisaalta harva toivoo elämäänsä enempää solmuun meneviä piuhoja tai johtoviidakkoa olohuoneen nurkkaan. Ideaalitilanteessa langattomia latauspaikkoja olisi joka puolella: kotona, töissä, kaupassa, bussissa ja kahvilassa. Silloin ei tarvitsisi muistaa napata laturia joka paikkaan aina mukaan.

– Langattoman lataamisen yleistymisen edellytys olisi, että infrastruktuuri tukisi sitä joka paikassa, kuten julkisissa tiloissa ja että investointeja tehtäisiin. Silloin langattoman lataamisen kysyntä alkaisi kasvaa, Raussi sanoo.

Qi-tekniikka on tällä hetkellä yleisin ja myydyin langaton tekniikka. Vaatimuksena on, että ladattava laite tuodaan noin millimetrin päähän laitteesta. Toinen tekniikka, Airfuel, sallii latausetäisyyden kasvattamisen jopa 20 senttiin, mutta se täytyy Raussin mukaan kuitenkin virittää aina erikseen tietylle etäisyydelle ja noudattaa sitä, jotta lataus toimisi.

Vielä ongelmia ratkottavana

Miten kaukana ollaan siis siitä, että esimerkiksi kahvilaan astuessa tyhjä puhelimen akku alkaisi automaattisesti ladata itse itseään ilman halki?

– Maailmalla startup-yrityksiä on jo saanut rahoitusta vastaavien tekniikoiden kehittelyyn. Toistaiseksi on kuitenkin vielä ongelma. Kun tehoa lähetetään ilman halki, hyötysuhde ei ole niin hyvä ja energiaa karkaa. Huoneen nurkassa pitäisi olla todella tehokas teholähetin ja vain pieni osa energiasta päätyisi matkapuhelimeen.

– Tullaan siihen, kuinka paljon ihmiset haluavat säteilyä, eli huoneessa kulkevaa energiaa päälleen. Tekniikka olisi sinänsä olemassa, mutta terveysseikat ja turvallisuus täytyy ottaa huomioon.

Tällä hetkellä matkapuhelinten akut kasvavat, sillä älypuhelimet tarvitsevat sovelluksineen yhä enemmän virtaa. Samalla myös lataustehoja pyritään nostamaan, jotta latausajat säilyisivät järkevinä. Siihen tarkoitukseen tehokas piuhalataus soveltuu hyvin. 

***

Lue myös:

    Uusimmat