Mainos

Jäätteenmäki vaatii tiukempia sääntöjä lobbareille

Jäätteenmäen mukaan lobbarirekisteristä pitää tehdä pakollinen ja kaikille toimielimille yhteinen.

EU:ssa vaikuttaville lobbareille pitää saada tiukemmat säännöt, sanoo EU-parlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki (kesk.). Jäätteenmäki sanoi tänään Helsingissä, ettei hän ole kaikilta osin tyytyväinen kokoomuslaisen Alexander Stubbin mietintöluonnokseen lobbaussäännöistä.

Jäätteenmäen mukaan lobbarirekisteristä pitää tehdä pakollinen ja kaikille toimielimille yhteinen. Vapaaehtoinen rekisteröinti ei hänestä ole tasapuolinen eikä tehokas.

- Se on käsienpesua. Eihän sillä ole merkitystä jos se on vapaaehtoinen, Jäätteenmäki sanoi.

Jäätteenmäen mielestä rekisteriin pitää kirjata ainakin oleellinen perustieto; toimijan nimi, keneen on oltu yhteydessä ja käytetty raha. Sen sijaan hän ei pidä tarpeellisena kirjata rekisteriin muita yhteyksiä; esimerkiksi sitä, että Stubbin puoliso Suzanne Innes-Stubb on töissä lobbausta harjoittavassa lakiasiaintoimistossa.

- Ei siinäkään pidä liiallisuuksiin mennä. Minun mielestäni siitä tule esteelliseksi, että on naimisissa, Jäätteenmäki sanoi.

Suomessa lobbaus avointa

Lobbaussääntömietintöä käsitellään parlamentin täysistunnossa huhtikuussa. Jäätteenmäki toimii oman ryhmänsä raportoijana. Liberaaliryhmä, johon keskustalaiset kuuluvat, on hänen mukaansa varsin yksimielinen aiheesta.

Suurimmat vaikeudet hyväksyä tiukemmat lobbaussäännöt on hänen mukaansa parlamentin konservatiiveilla. Jäätteenmäen mielestä tämä kuvastaa EU-maiden erilaisia poliittisia kulttuureja.

Suomen eduskunnassa lobbaus on avointa, kun se tapahtuu eduskunnan valiokunnissa, jotka kuulevat eri asioista etujärjestöjen edustajia asiantuntijoina. Eduskunnan mietintöihin kirjataan, keitä kussakin asioissa on kuultu. EU-parlamentissa tähän ei ole vielä päästy.

Brysselissä toimii arviolta 15 000 lobbaria ja 2500 lobbariorganisaatiota. Parlamentin omassa rekisterissä on tällä hetkellä noin 5 000 lobbaajaa. Sen lobbaussäännöt ovat olleet voimassa vuodesta 1996.

Jatkokausi kiinnostaa

Jäätteenmäki kertoi parlamentin aamukahvitilaisuudessa myös aikovansa olla uudelleen ehdolla seuraavissa EU-parlamenttivaaleissa, jotka pidetään ensi vuoden kesäkuussa. Ratkaisun asiasta hän teki itse asiassa jo viime vuoden eduskuntavaalien yhteydessä, kun ei asettunut niissä ehdolle.

- Mutta puoluehan sen lopulta päättää, kenet kelpuutetaan listalle, Jäätteenmäki vitsaili.

Suomalaisista euroedustajista vasemmistoliiton Esko Seppänen on ilmoittanut, ettei pyri enää takaisin parlamenttiin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.