Jäätteenmäki ehdottaa MTV Uutisextrassa: EU-tuet pois veroparatiiseilta

EU:n pitäisi vaatia myös veroparatiiseiltä oikeusvaltioperiaatteiden mukaista toimintaa. Muuten niiltä olisi evättävä EU-tuet tulevaisuudessa. Näin ehdottaa europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki tämän illan Uutisextrassa. 

EU-komissio on tehnyt esityksen, että Euroopan unionin jäsenmaat saisivat EU-tukea tulevaisuudessa vain, jos maat täyttävät tietyt kriteerit. Tällä tavalla halutaan varmistaa, että jäsenmaat pitävät yhteisistä sopimuksista kiinni.  

Jäätteenmäen (Kesk./ALDE) mukaan tämä on hyvä esitys.

– Siihen sisältyy myös sellainen ehdollisuus, että täytyy täyttää oikeusvaltioperiaate. Pitää olla riippumaton tuomioistuin, sananvapautta pitää kunnioittaa ja korruptioonkin kiinnitetään huomiota. Jos näitä ehtoja ei täytä, niin silloin EU:ssa käynnistyy sellainen mekanismi, että rahanjako voidaan keskeyttää, sanoo Jäätteenmäki. 

Näin on käynyt muun muassa Bulgariassa ja Romaniassa korruption takia. Tällä hetkellä esimerkiksi Puola ja Unkari eivät toimi oikeusvaltioperiaatteiden mukaisesti, ja heiltä siis EU voisi evätä tukia, jos komission esitys hyväksytään.

Jäätteenmäki ehdottaa, että komissio lisäisi myös veroparatiisit tähän esitykseen. 

– Ne maat, joissa veroparatiisit toimivat, joutuisivat saman menettelyn kohteeksi. Jos ei ole laillista tuomioistuinjärjestelmää, ja jos ei oikeusvaltioperiaate toimi, niin silloin puututtaisiin.

– Ei oikeusvaltioon minun mielestäni veroparatiisitoiminta kuulu, eli se, että jotkut todella suuret yritykset voivat aktiivisen verosuunnittelun tai veropakoilun kautta johonkin tiettyyn EU-maahan kohdistaa varansa eikä makseta veroja, toteaa Jäätteenmäki. 

EU:n jäsenmaiden pitää kuitenkin hyväksyä komission esitys kriteereistä, ennen kuin vaatimus astuu voimaan. Anneli Jäätteenmäen mukaan tästä voi tulla pitkä vääntö.  

Lue myös:

    Uusimmat