Mainos

Jäät yhä keskimääräistä ohuempia – riskipaikkoja sekä merellä että järvillä

Sekä merellä että järvillä jäät ovat edelleen keskimääräistä ohuempia. Sekä Turun meripelastuskeskus että Suomen retkiluistelijat varoittavat jäillä liikkujia. Viikonlopun aikana useampi ihminen on pudonnut jäihin.

Hannu Lehtonen on harrastanut talvikalastusta jo yli 40 vuotta. Nyt verkot ovat Helsingin edustalla Seurasaarenselällä. Jäihin Lehtonen ei ole pudonnut kertaakaan.

– Pitää käydä katsomassa. Näkee, milloin jäätyy ja sitten tulee varovasti rannalta katsomaan. Jos tuntuu riittävän paksulta, sitten voi tulla tänne, selittää Helsingin yliopiston kalataloustieteen professori Lehtonen.

Asiantuntijat varoittavat jäällä liikkuvia

Seurasaarenselällä jää on nyt noin 25 senttiä paksua. Jään paksuus kuitenkin vaihtelee ja merialueilla jäätä on edelleen keskimääräistä vähemmän. Paksuus vaihtelee muutamasta sentistä 30 senttiin.

Myös useimmilla järvillä jäätilanne on tavanomaista huonompi. Erityisesti Lounais-Suomessa jäät ovat ohuita.

Viikonlopun aikana useampi ihminen on pudonnut jäihin. Sekä Turun meripelastuskeskus että Suomen retkiluistelijat varoittavat heikoista jäistä.

Jäälle mennään muiden perässä

Helsingin edustalla riitti tänään jäällä liikkujia ja uskoa jäiden kestävyyteen.

– Nyt on ollut niin pitkään niin kylmää, että minä luotan siihen ja luotan näihin kalastajiin, joita on täällä ja näihin latuihin, että täällä on jo joku mennyt eikä ole uponnut. Kyllä minä uskallan mennä, perustelee suksilla liikkeellä ollut Mia Winkler.

– On tullut liikuttua aika paljon täällä ja kun välttää noita sulapaikkoja ja missä tietää, että on ojia. Esimerkiksi tuonne, missä on voimalaitoksen poistoputki, ei kannata mennä, sanoo Hannu Tommola kesken hiihtolenkkinsä.

Varsinaisia pelastautumisvälineitä ei kummallakaan hiihtäjällä ole mukana.

– Sauvoissa on kärjet. Niitä voi käyttää naskalina, arvelee Tommola.

– Ei tällä kerralla ole mukana. Pitäisi varmaan olla naskalit. Puhelin mulla on, jos sen saisi esille hätätapauksessa, pohtii Winkler.

Lumi hidastaa jäätymistä

Viime aikojen pakkanen jäädyttää jäitä tehokkaasti, mutta toisaalta lumi hidastaa jäätymistä.

– Jos ei ole lunta, se jäätyy hyvin nopeasti, mutta lumi eristää sen verran tehokkaasti, että se hidastaa jäätymistä. Kyllä se se näillä pakkasilla paksunee aika nopeasti, arvelee Hannu Lehtonen.

Talviverkoista tuli tänään saalistakin. Kuha ja kaksi kuoretta.

– Kyllä tämä on sangen hyvä kalastuspaikka. Täältä tulee kivasti kuhaa ja monta muutakin lajia, kertoo Lehtonen.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.