Tänään kantava jää on huomenna entinen: "Voi olla 30 senttiä paksua ja silti pettää" – lounaassa ja etelässä ei ole enää mitään asiaa jäälle

1:53
Jäät haurastuvat nopeasti - "Jää voi olla 30 senttiä paksua ja silti pettää jalan alla".

Lämpimät säät ovat sulattaneet jäitä eikä Etelä- ja Lounais-Suomessa enää kannattaisi mennä meren jäälle. Järvilläkin kannattaa olla varovainen eteläisessä Suomessa. Keväällä jäätilanne voi muuttua nopeasti: vaikka jää kantaisi tänään, se voi pettää jo huomenna. 

Plusasteille kivunneet lämpötilat ovat haurastuttaneet jäitä niin järvillä kuin merelläkin. Ulkoilijoiden kannattaakin nyt olla varovaisia erityisesti Etelä-Suomessa.

– Kyllähän tuolla varmasti osa paikoista kestää, mutta nyt saattaa olla jo etelärannikolla sellaisia paikkoja, että ykskaks yllättäen pettääkin. Kyllä tämä alkaa niitä viimeisiä jäitä ulkoilijan kannalta olemaan, arvioi Ilmatieteen laitoksen jääasiantuntija Jouni Vainio.

Järvien jäät vielä pääosin kantavia

Kunnon jäätalvi jatkuu Perämerellä ja itäisellä Suomenlahdella. Muilla merialueilla jäät ovat jo heikentyneet. Huonoin tilanne on lounais- ja etelärannikolla.

– Saaristomeri on jo mennyttä, samoin läntinen Suomenlahti ja tämä pääkaupunkiseutu, summaa Vainio. 

Järvien jäät ovat vielä suurimmassa osassa maata paksuja, mutta Lounais- ja Etelä-Suomessa kannattaa olla varovainen myös sisävesillä liikkuessa. 

Jäätilanne muuttuu keväällä nopeasti

Asiantuntija muistuttaa, että jään paksuutta on vaikea arvioida ilman jääkairaa. Keväällä tilanne voi myös muuttua hetkessä: jää, joka kantoi eilen, ei kanna enää tänään.

– Syksyllä vajaa 10 senttiä kantaa kulkijan, mutta nyt kun jäät alkavat haurastua ja siinä on lunta ja vettä ollut päällä, niin kyllä nyt tarvittaisiin semmoiset 15-20 senttiä ja silti siellä voi olla niitä vaaran paikkoja. Jää ei sula tasaisesti. Meren jää alkaa haurastua, siitä menee vesi läpi, se on semmoista puikkoista. Se voi olla 30 senttiä paksua ja silti pettää jalan alla, kuvailee Vainio. 

Naskalit kaulaan jäällä liikkuessa

Jos jäälle on pakko päästä, kannattaa mahdollisuuksien mukaan selvittää jään kantavuus ja varustautua asianmukaisesti.

– Ennen kaikkea pitäisi olla naskalit kaulassa. Hyvin harvoin tavallisilla kulkijoilla niitä näkee. Ilman niitä avannosta on vaikea tulla pelkillä kynsillä pois. Jos liikkuu siellä, missä näkee muiden liikkuvan ja se muiden alla kestää, niin ehkä se sinunkin alla kestää. Kunhan ei sitten kävele samaan avantoon kuin edellinen. Jos ei tiedä, mitä tekee, on viisaampaa pysyä kovan maan puolella, opastaa Vainio.

Jäät tuskin enää vahvistuvat merkittävästi, vaikka loppuviikolle on luvattu kylmenevää säätä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja