Mielitkö jäille pilkille tai luistelemaan? Näillä alueilla jääpeite on vielä vaarallisen ohutta – on myös paikkoja, joita on syytä varoa aina

Napakat pakkaset jäädyttivät vesistöjä, mutta onko tilanne jo niin hyvä että uskaltaa lähteä pilkille tai retkiluistelemaan? 6:29
Miten retkiluistelu eroaa kaukaloluistelusta ja mikä on oikeaoppinen asento retkiluistelijalle? Toimittajamme Sanna Voltti lähti retkiluistelijan matkaan, katso video!

Suomessa on tällä hetkellä alueita, joilla jäät ovat yhä vaarallisen heikkoja. Tiettyjä paikkoja on syytä varoa aina – liikkui sitten etelässä tai pohjoisessa. MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa käytiin läpi yleisimpiä vaaran paikkoja.

Kun vesistöt jäätyvät, niin kaksi ihmisryhmää suuntaa jäille aina ensimmäisten joukossa: pilkkijät ja retkiluistelijat. Jälkimmäisten määrä on viime vuosina lisääntynyt, sillä retkiluistelun suosio kasvaa jatkuvasti. Siinä lajissa olosuhteet näyttelevät isoa roolia, sillä jään pitää olla tarpeeksi vahvaa, eikä lunta voi juurikaan jään päällä olla.

Etelä-Suomessa lämpötila on jälleen pudonnut lähelle nollaa kovien pakkasien jälkeen. Tämä tekee jään paksuuden mittaamisesta entistä tärkeämpää.

– Tällä hetkellä näyttää karkeasti ottaen siltä että Pohjois-Suomessa jään paksuus vaihtelee 20-30 senttimetrin välillä. Keski-Suomessa se on 10-25 senttimetriä, Etelä-Suomessa jään paksuus on 5-25 senttimetriä, sanoo Suomen ympäristökeskuksen hydrologi Merja Pulkkanen, MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa.

– Meillä on edelleen sellaisia havaintopaikkoja, joissa jään paksuutta ei olla pystytty turvallisesti mittaamaan. Heikkoja jäitä esiintyy myös.

Tilanne on Pulkkasen mukaan siinä mielessä poikkeuksellinen, että pohjoisessa jäätyminen tapahtui noin kolme viikkoa myöhemmin kuin yleensä.

– Etelä-Suomessa on puolestaan oltu aika hyvin keskimääräisessä jäätymisessä. Vesistöt täällä ovat jäätyneet yleensä aikajaksolla marraskuun lopusta joulukuun alkuun.

Pulkkasen antama varoituksen sananen lähtee idän suuntaan.

– Itä-Suomessa kannattaa olla nyt varovainen. Siellä jäätymisen jälkeen on satanut lunta ja se on hidastanut huomattavasti jäiden kasvua. Esimerkiksi Pieliseltä, Kallavedeltä ja Pien-Saimaalta on tullut havaintoja siitä, että jääpeite on vaarallisen ohutta.

Jää ei ole kaikkialta yhtä paksua ja on olemassa erityisiä vaaran paikkoja, jotka jäällä liikkujan kannattaa pitää mielessä.

– Ranta-alueet jäätyvät yleisesti ottaen varhemmin. Siellä on paksumpi jää, mutta ulapoilla ja syvännealueilla jääpeite voi olla vielä vaarallisen ohutta. Myös jokien ja ojien suut ovat vaaran paikkoja. Samoin myös vesistöjen rakenteet eli viemärien seudut ja laiturit, joiden tuntumassa jää voi olla vaarallisen ohutta pitkälle talveen.

Lue myös:

    Uusimmat