Jäämässä kesälomalle? 8 vinkkiä kodin suojaamiseen murroilta

Kesä on murtovarkaille otollista aikaa, kun lomalaisten kodit ovat loma-aikana vailla asukkaita. Vähennä murtoriskiä helpoilla käytännön vinkeillä.

Tarkastele kotiasi murtovarkaan silmin ennen lomalle lähtöä kotia ja mieti, mitkä ovat kotisi suojauksen heikot kohdat.

Seuraavilla käytännön vinkeillä suojaat kotisi murroilta lomasi aikana:

1. Pidä piha asutun näköisenä lomalla. Vie arvokkaat tavarat varastoon, mutta älä tyhjennä pihaa arkisista tavaroista kuten leluista aivan kokonaan. Pyydä naapureita hakemaan postit ja pitämään huolta pihan istutuksista, jos olet pitkään poissa kotoa. 

2. Keskeytä sanomalehtien jakelu poissaolon ajaksi ja laita postilaatikkoon ilmaisjakelukielto. Täysi postilaatikko on selvä vinkki siitä, että koti on tyhjillään. 

3. Sovi naapureiden kanssa kotisi tarkkailusta. Pyydä naapureita tarvittaessa jututtamaan pihasi läheisyydessä liikkuvia tuntemattomia kuljeskelijoita. Naapurin lähestyminen säikäyttää asiattoman kulkijan todennäköisesti tiehensä. 

4. Asenna oveen ulkoa lukittava turvalukko. Tällöin murtautuja joutuu käyttämään äänekkäitä työvälineitä päästäkseen asuntoosi ja lähtee todennäköisemmin etsimään helpompaa kohdetta. 

5. Laita ovet takalukkoon. Jos murtautuja on tullut sisään muualta kuin oven kautta, hän ei pääse poistumaan takalukitusta ovesta. Tällöin hänen on poistuttava saaliinsa kanssa samaa reittiä kun tulikin. 

6. Jos ovet eivät ole huullettuja, asenna oviin rakorauta. Se estää murtovälineen työntämisen oven karmin ja lukkopesän väliin. Huulletun oven reuna ei ole tasainen, vaan se on avautumispuolelta hieman leveämpi. 

7. Tarkasta takaovien lukitus. Kodin lukituksessa heikoin kohta on usein takaovi tai terassin ovi. Hyväkään lukko etuovessa ei auta, jos lapsikin saa murrettua terassin lukon. 

8. Sulje kaikki ikkunat kotoa lähtiessäsi. 

Lue myös:

    Uusimmat