Jääkö matkastasi synkkä jälki? Kuusi vinkkiä kestävään matkailuun

Moni ostaa rahoillaan mieluummin elämyksiä kuin tavaraa, ja ainakin yksi etelänmatka vuodessa kuuluu useiden suomalaistenkin ”rutiineihin”. Miten voisi varmistaa, ettei itselle ihana kokemus jätä synkkää jälkeä planeettaamme tai paikalliseen luontoon, kulttuuriin ja ihmisiin? National Geographic listasi kuusi vinkkiä.  

YK on julistanut vuoden 2017 kestävän matkailun kehittämisen teemavuodeksi. Lue alta, miten voit omalta osaltasi osallistua siihen nyt ja tulevaisuudessa.

Kulje junalla lentokoneen sijaan

Jo pidempään on puhuttu hidastamisesta ja hitaan elämän puolesta. Tämän trendin voisi ulottaa myös matkustamiseen. Mitä jos matkustaisit harvemmin, mutta pidemmäksi aikaa? Voisitko valita kulkuvälineeksi lentokoneen sijaan junan?

Hitaammalla kyydillä saa laajemman ja syvemmän käsityksen paikasta, mutta myös vähentää hiilijalanjälkeään eli aiheuttamaansa ilmastokuormaa.

Anna, mutta oikealla tavalla

Jotkut hyvää tarkoittavat matkailijat vievät köyhiin maihin matkustaessaan lapsille ja kyläläisille esimerkiksi karkkia, käytettyjä vaatteita, kirjoja ja kyniä. Valitettavasti se saattaakin kylvää konflikteja ja eripuraa yhteisöön sekä edistää riippuvuuden ja kerjäämisen kulttuuria. Palkittu matkailutoimittaja Costas Christ kirjoittaa todistaneensa Afrikassa kahden masai-naisen tappelua t-paidasta, jonka hymyilevä turisti oli ojentanut. Aasiassa jotkut lapset taas oppivat englanniksi ensimmäisenä karkin pyytämisen.

On parempi lahjoittaa rahaa tai tavaraa hyvämaineisille organisaatioille, jotka tekevät töitä paikallisten hyväksi. Esimerkiksi Pack for a Purpose on sellainen.

Sano ei muoville

Oletko kuullut Tyynenmeren jätepyörteestä? Se on maailman suurimmaksi kaatopaikaksi luonnehdittu ”roskalautta”, jonne ihmisten roskat tuhansien ja tuhansien kilometrien alueelta ajautuvat. Tuulen tuomat muovipussit ja -pullot, laivojen päästöt sekä myrskyissä laivojen konteista mereen pudonneet tavarat pyörivät Havaijin ja Pohjois-Amerikan välillä pyörteessä, jota on arvioitu jopa kuuden Ranskan kokoiseksi. Muoviaines ei häviä välttämättä ikinä, ja sillä on tuhoisat seuraukset meren ekosysteemille.

Miten sinä voit vaikuttaa tähän? Esimerkiksi juomalla paikallisesti suodatettua vettä kierrätetyistä lasipulloista sekä pitämällä kojuja ja kauppoja kierrellessäsi mukana kantokasseja ostoksille. Näin muovijätteen määrä ja myös oma hiilijalanjälkesi vähenee.

Ota selvää matkanjärjestäjistä

Jos osallistut matkoilla järjestetyille retkille, kysy aina ennen ilmoittautumista kolme asiaa: miten pidätte omalta osaltanne huolta ympäristöstä? Voitteko antaa esimerkkejä siitä, miten retkenne auttavat suojelemaan luontoa tai kulttuuriperintöä? Työllistättekö paikallisia oppaita?

Tänä päivänä sellaiset palveluntarjoajat, jotka eivät pysty antamaan näihin kysymyksiin selkeitä vastauksia, ovat auttamatta aikaansa jäljessä, ja retkelle kannattaa lähteä toista kautta.

Tue paikallista taloutta – oikealla tavalla

Paikallisesti tehdyt käsityöt ja matkamuistot voivat olla kalliimpia, mutta niiden ostaminen vaikuttaa suoremmin ja positiivisemmin kohteen talouteen. Esimerkiksi Meksikon Cancunissa jotkut kaupat myyvät ”perinteisiä” meksikolaisia sombreroja, jotka on kuitenkin tuotu Kiinasta, koska siellä ne tehdään halvemmalla. Paikallisten käsityöläisten hatuista maksat enemmän, mutta tuet heidän kulttuuriperimäänsä ja työpaikkoja.

Älä koskaan osta villieläintuotteita – piste

Christ on nähnyt matkoillaan, kuinka ihmiset ehkä ajattelemattomuuttaan tukevat laitonta kauppaa, jossa harvinaisista ja uhanalaisista lajeista tehdään matkamuistoja. Esimerkiksi Vietnamissa ryhmä amerikkalaisia turisteja yritti tinkiä kyläläisten myymistä simpukankuorista, ja Mongoliassa reppureissaajat yrittivät saada paremman hinnan suden turkista tehdystä kotkametsästäjän hatusta. Ole sinä valistuneempi.

Lähde: Nationalgeographic.com

Miten Särkänniemen delfiinit voivat Kreikassa?

Miten Kreikkaan siirretyt Särkänniemen delfiinit voivat elokuussa 2016? Videolla delfiinejä ruokkivat Suomesta mukana tulleet Petri Myllylä, Sari Järvisalo ja Jonna Mäkinen.

Särkänniemen delfiinit polskivat virkeinä Kreikassa 0:42

Lue myös:

    Uusimmat