Jääkiekon kirjoittamaton koodisto: Lue viisi sääntöä

Jääkiekkoliiton säännöt määrittelevät tarkasti, minkälaiset rangaistukset esimerkiksi poikittaisesta mailasta tai pelin viivyttämisestä annetaan.

Entiset ja nykyiset pelaajat kertovat, että näiden lisäksi jääkiekossa on joukko kirjoittamattomia sääntöjä, joiden rikkomisesta tulee virallisten rangaistuksen lisäksi myös muita seurauksia.

Maalivahti on koskematon

Maalivahdin koskemattomuus on jääkiekon kirjoittamattomista säännöistä ykkönen. On itsestään selvää, että maalivahtia ei taklata tai tönitä. Yhtä lailla kiellettyä on maalivahdin hanskojen koukkiminen ja suoraan maalivahdin eteen jarruttaminen niin, että veskari saa lumet maskilleen.

Jos näin kuitenkin tapahtuu, on varmaa, että joku saman joukkueen pelaajista käy muistuttamassa vastustajaa säännöstöstä. Pahimmillaan kostot voivat olla törkeitä taklauksia, kuten pelaajan päälle ajamista selästä päin. Etenkin Pohjois-Amerikassa pelaajat kuitenkin tiputtavat hanskat avoimesti ja haastavat vastustajan reiluun tappeluun. Suomessa tilanne purkautuu usein pienempänä kahnauksena.

Neloskentän pelaaja ei voi haastaa tappeluun ykköskentän pelaajaa

Ykkösketjun tähdet tai neloskentän pelaajat saavat tapella keskenään, jos niin haluavat. Tappeluilla saatetaan esimerkiksi Pohjois-Amerikassa jopa nostaa tunnelmaa jäähallissa pelin aikana. Nelosketjun runnoja ei kuitenkaan voi lähteä tiputtamaan hanskoja tähtisentteriä vastaan.

Tappeluiden seurauksena molemmat pelaajat ajetaan yleensä ulos. Jos ratkaisupelaaja joutuu lähtemään pelistä korvattavissa olevan pelaajaa vastaan, joukkueista tulee epätasapainoiset. Tällöin sama tehdään myös toisinpäin, eli toisen joukkueen pakki käy haastamassa vastustajansa ykköspelaajan.

Pelaajilla on velvollisuus puolustaa omiaan

Jos vastustaja ajaa joukkuekaverin päälle, pelaajilla on velvollisuus mennä puolustamaan omiaan. Yleensä tilanteeseen puuttuu ensimmäisenä paikalla oleva pelaaja. Koko kuitenkin vaikuttaa sääntöön: jos ensimmäinen paikallaolija on 70-kiloinen hyökkääjä, jonka perässä luistelee 110-kiloinen pakki, jälkimmäisen on fiksumpaa ottaa puolustustehtävä harteilleen.

Jos pelaaja selkeästi laiminlyö puolustusvelvollisuutensa, siitä voi tulla joukkueen sisällä sanomista.

Tappeluun ei mennä kolmanneksi

Kun kaksi pelaajaa tiputtaa omasta tahdostaan hanskat jäähän, siihen ei kuulu sotkeutua. Reilussa yhdellä yhtä vastaan käytävässä tappelussa pelaajien annetaan rauhassa vääntää paininsa loppuun.

Taklaus pitää ottaa vastaan reilusti

Kyyristyminen taklaustilanteessa on pelaajien keskuudessa erittäin halveksittua. Jos taklattava kumartuu, taklaaja lentää todennäköisesti kovasta vauhdista päin laitaa. Vaarassa ovat esimerkiksi pelaajan polvet ja lonkat. Kyyristyminen on myös säännöissä kiellettyä, mutta toimintaa paheksutaan monin verroin enemmän, kuin rangaistuksena jaetut minuutit antavat ymmärtää. Kyyristynyt pelaaja voi suhteellisen varmasti olettaa, että seuraavassa pelissä joku kuittaa tilanteen.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat