Mainos

Jääkiekkolääkäri: Nikotiinia harkitaan dopinglistalle

2:25

Maailman Antidopingtoimisto WADA:ssa on käynnissä prosessi, jossa pohditaan nikotiinin lisäämistä dopinglistalle. Nikotiinin kieltämisen pohtimisessa kyse ei ole suorituskyvyn parantamisesta vaan sen terveydellisestä haitallisuudesta.

Suomen jääkiekkolääkärit ry:n hallituksen jäsen, ylilääkäri Markku Tuominen kertoo, että nikotiini on ollut vuosia monitorointilistalla. Tämä tarkoittaa sitä, että urheilijoiden antamista dopingnäytteistä on tutkittu kiellettyjen aineiden lisäksi nikotiinipitoisuuksia.

Nikotiinilla ei ole Tuomisen mukaan suorituskykyä parantavia vaikutuksia, vaan sen aiheuttama sykkeen nouseminen ja verisuonten supistuminen päin vaston laskee suorituskykyä ja lisää vammautumisriskiä.

2:12

Aineita ei aiemmin ole kielletty terveyssyistä

Tuomisen mukaan on ongelmallista, miten suhtautua nautintoaineiden kirjaamiseen kiellettyjen aineiden listalle. Niiden käyttöä on vaikeampi kontrolloida kuin esimerkiksi lääkeaineiden.

– Suuri yleisö myös näkee varmasti, mikä ero on siinä, että aine kielletään puhtaasti terveydellistä syistä, verrattuna siihen, että kielletään suorituskykyä parantavien ominaisuuksien vuoksi.

WADA ei ole aiemmin listannut ainetta dopingaineeksi sen vaarallisuuden vuoksi.

– Alkoholi on ollut joissain urheilulajeissa kuten ammunnassa kielletty sen rahoittavan vaikutuksen vuoksi. Lisäksi se on kielletty moottoriurheilussa vaarallisuuden takia, Tuominen kertoo.

Vieroittuminen nuuskasta vaikeaa

Tuominen pitää urheilulajien omia tupakkarajoituksia hyvinä. Hän kuitenkin huomauttaa, etteivät kiellot ja rajoitukset kerralla poista käyttöä.

– Se toimii samalla tavalla kuin tupakan rajoittaminen työpaikoilla. Tupakointi on vähentynyt työpaikkojen kieltojen myötä, ja samalla tavalla tapahtuu urheilun kanssa.

Kysyttäessä, onko tupakka vaarallisempaa kuin nuuska, Tuominen vastaa, että yhtä hyvin voitaisiin asiasta kysyä toisin päin.

– Molemmat ovat vaarallisia. Nikotiini vaikuttaa paikallisesti suun alueelle, minkä lisäksi nikotiini vaikuttaa koko sydän- ja verenkiertoelimistöön, hän kertoo.

Mitään rauhoittavaakaan vaikutusta nikotiinilla ei ole, paitsi siitä riippuvaisille, joilla nikotiini luonnollisesti vähentää riippuvuusoireita. Nuuskariippuvuudesta on Tuomisen mukaan samalla tavalla vaikea päästä eroon kuin tupakoinnista.

Katsomo-video ei ole saatavilla


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.