Jäädyttämällä eroon läskistä? Suomalaisasiantuntija arvioi kylmän hyödyt rasvanpoltossa

Kylmä kiinteyttää, tavataan usein sanoa. Yhdysvalloissa onkin innostuttu CoolSculpting -tekniikasta, jossa rasvasta hankkiudutaan eroon jäädytyshoidolla. Rantautuuko hoito Suomeen ja onko kylmästä muuten apua kiinteytyksessä?

Kerroimme tällä viikolle Yhdysvaltain Ellen toimittajan kokeilemasta CoolScuplting -hoidosta, jossa rasvasoluja tuhotaan jäädyttämällä. Kuulostaa hurjalta, mutta plastiikkakirurgian erikoislääkäri Timo Pakkanen sairaala Siluetista vahvistaa, että menetelmällä todella on mahdollista hankkiutua eroon ylimääräisestä ihrasta.

– CoolScupting on ilmeisen käyttökelpoinen rasvanpoistomenetelmä. Siitä on puhuttu jo noin 5-6 vuotta, joten jos se olisi toimimaton se olisi jo hylätty.

Menetelmä tepsii ennen kaikkea paikallisesti käytettynä. Suomessa Pakkasen tietojen mukaan hoitoa ei vielä tehdä. Menetelmä vaatii paljon kapasiteettia eri laitteiden muodossa ja lisäksi tulosten saamiseen tulee varta aikaa. Pitkäaikaisista vaikutuksista ei luonnollisesti ole vielä tietoa.

Kiinteyttääkö kylmä?

Vaikka CoolScuplting perustuu kylmyyden rasvasoluille aiheuttamiin vaurioihin, ei menetelmää kannata kokeilla kotikonstein. Läskien hierominen jäällä tai itsensä altistaminen kylmyydelle ei hyödytä.

– Voi tulla vain paleltumia, Pakkanen naurahtaa. Hänen mukaansa lämpötilalla ei ole vaikutusta rasvanpolttoon myöskään kalorien kulutuksen näkökulmasta.

– Tietenkin voidaan ajatella, että jos liikkuu ulkona pakkasessa ettei palele, niin kalorit palavat tehokkaasti, Pakkanen pohtii.

Esimerkiksi avantouinti tai kylmä suihku puolestaan vilkastuttaa pintaverenkiertoa ja voi siten saada olon tuntumaan kiinteämmältä, mutta pysyvää rasvanpoistohyötyä tällaisilla aktiviteeteilla ei Pakkasen mukaan ole.

Lue myös:

    Uusimmat