Itsemurhien määrä kaksinkertaistui Tampereella ja Jyväskylässä koronakevään aikana – ylilääkäri avaa syitä: "Rajoitukset vaikuttaneet arkeen ja työelämään"

Tampereella ja Jyväskylässä kevään itsemurhien määrä kaksinkertaistui vuoden takaisesta 2:16
Seitsemän uutiset kävi läpi itsemurhien määrän kasvua uutisjutussaan.

Tampereella ja Jyväskylässä itsemurhien määrä maalis-toukokuussa kaksinkertaistui vuoden takaiseen verrattuna. 

Tampereella maalis-toukokuussa vuosi sitten tapauksia oli 3, vuosi myöhemmin luku on 7. Jyväskylässä vastaavat luvut ovat viime vuoden osalta 5 ja tänä keväänä 10. 

– Kevät 2020 on ollut monin tavoin kuormittava. Korona-pandemia on herättänyt huolta ja pelkoa. Yhteiskunnassa toteutetut rajoittavat toimenpiteet ovat vaikuttaneet ihmisten normaalin arjen ja työelämän rakenteisiin. Arki on muuttunut sosiaalisesti eristäytyneemmäksi, mikä on saattanut heijastua ihmissuhteisiin kuormittavalla tavalla, toteaa Taysin ylilääkäri Jari-Pekka Klemettilä.

Pirkanmaalla 23, Keski-Suomessa 19 itsemurhakirjausta

Koko Pirkanmaalla maalis-huhtikuussa poliisi kirjasi 16 epäiltyä itsemurhaa. Vuosi sitten samalla ajanjaksolla niitä oli vain 7.

Kun mukaan otetaan toukokuu, alueen koko kevään itsemurhatapausten määrä nousee 23:een.  Vuosi aiemmin vastaavana aikana näitä tapauksia oli 14.

Keski-Suomen kevään tilanne on niin ikään synkkä. Viime vuonna keväällä oli 8 ja nyt 19 itsemurhatapausta. 

– Terveydenhuollon palvelut on pyritty turvaamaan, mutta niitä on jouduttu muokkaamaan, mitä myötä toisaalta terveydenhuollon palvelujen saatavuus ja toisaalta ihmisten hakeutuminen avun ja hoidon piiriin on saattanut olla ongelmallista, Klemettilä arvioi.

– Myös toimeentuloon liittyvää huolta ja kuormitusta on ymmärrettävästi koettu, sanoo ylilääkäri.

Poliisi kirjasi Suomessa maalis-toukokuussa yhteensä 186 epäiltyä itsemurhaa. Se on 18 enemmän kuin vuosi aiemmin vastaavana aikana. 

Lue myös:

    Uusimmat