Itsehoitolääkkeet ruokakauppoihin ja apteekkien omistus vapaaksi? Kaupan liitto väläyttää jopa 250 miljoonan säästöjä

Onko lääkkeiden hinnoissa laskemisen varaa? 9:28
Kaupan liitto haluaa muutoksia lääkkeiden myyntiin

Vähittäis- ja tukkukauppoja edustaja Kaupan liitto haluaa itsehoitolääkkeet, kuten särkylääkkeet, ruokakauppoihin. Aiheesta keskusteltiin Huomenta Suomessa, kun vieraana oli liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi.

Suomen apteekkijärjestelmä uusiksi

Kiviniemen mukaan liitto haluaa uudistaa Suomen apteekkijärjestelmää. Tähän kuuluisi se, että Ruotsin tapaan meillä apteekkitoiminta eli apteekkien omistus olisi vapautettu. Kiviniemi sanoo, että tästä seuraavista rakenteellisista muutoksista hyötyisivät niin tavalliset ihmiset kuin valtiokin.

Kaupan liitto on tehnyt asiasta tuoreen selvityksen ja vertaillut muun muassa lääkkeiden hintoja Suomen ja Ruotsin välillä. Tiedotteessaan liitto kertoo, että lääkkeiden vähittäisjakelujärjestelmän rakenteellisesta uudistuksesta seuraisi valtiolle ja kuluttajille yhteensä jopa 250 miljoonan vuotuiset säästöt. Liiton tekemien laskelmien mukaan tämä olisi tehokas järjestelmä.

Käytännössä lääkealan ammattilaiset, kuten proviisorit ja farmaseutit tekevät työt, mutta omistajuus vapautettaisiin.

– Tämä tarkoittaisi käytännössä sitä, että pystyttäisiin myymään lääkkeet halvemmalla, sanoo Kiviniemi.

Itsehoitolääkkeet kauppoihin

Ideana olisi, että kauppoihin tuotaisiin nimenomaan itsehoitolääkkeet. Reseptilääkkeiden tulisi edelleen olla apteekissa. 

– Kyse on paremmasta asiakkaiden palvelusta ja saatavuudesta itsehoitolääkkeiden osalta, Kiviniemi sanoo.

Kiviniemi kuvailee tätä shop in shop -tyyppiseksi ratkaisuksi, jossa päivittäistavarakauppojen sisällä olisi apteekkeja. Farmaseutit ja proviisorit edelleen myisivät lääkkeet asiakkaille.

Liiton mukaan uudistus tekisi lääkkeistä halvempia

Liiton tekemän selvityksen mukaan Ruotsissa lääkkeiden hinnat ovat alempana kuin Suomessa siksi, että länsinaapurissamme apteekkien omistus on vapautettu.

– Siellä voidaan myös kilpailla itsehoitolääkkeiden hinnalla.

Hän lisää, että niiden kohdalla on kilpailua Suomessa jo nyt, mutta käytännössä kilpailu ei toteudu. Kiviniemen mukaan apteekit eivät tätä mahdollisuutta hyödynnä, ja se on haitaksi kuluttajille.

Itsehoitolääkkeet ovat Kiviniemen mukaan Ruotsissa 37 prosenttia halvempia. Tämä kertoo hänen mukaansa siitä, että Ruotsin järjestelmä on tehokkaampi ja tuo kustannussäästöjä kuluttajille ja valtiolle.

Lääketaksaa alemmaksi

Kiviniemen mukaan apteekkien säänneltyä myyntikatetta eli lääketaksaa tulisi alentaa samalle tasolle kuin Ruotsissa. Lääkkeistä veloitetaan kuluttajilta enemmän sen takia.

Tämä parantaisi myös mahdollisuuksia siihen, että pienet apteekit voisivat kilpailla kilpailluista lääkkeistä.

Kiviniemi sanoo, että omistuksen vapauttaminen mahdollistaisi ketjumuotoisen toiminnan.

– Ainoastaan ketjupohjainen omistus tuo riittävän leveät hartiat ja riittävän osaamisen sille, että voidaan hankkia lääkkeitä kilpaillusti.

Kaupan liiton tiedotteessa kerrotaan, että apteekkien omistamisen muuttaminen on uudistustyössä olennaista. Liiton mukaan nykyiset henkilöyhtiöapteekit eivät pysty itsenäisesti hankkimaan lääkkeitä tehokkaasti kansainvälisiltä markkinoilta eivätkä toimimaan nykyistä alemmilla myyntikatteilla. Näin on etenkin pienemmillä paikkakunnilla.

Miten Kiviniemi vastaa niille kriitikoille, joiden mielestä itsehoitolääkkeidenkään ei pitäisi olla ollenkaan kaupoissa.  Katso koko haastateltu yltä.

Osittainen lähde: Kaupan liiton tiedote

*Päivitys kello 10.01: Otsikkoa päivitetty, lisätty näkökulma apteekkien omistuksen vapauttamisesta.

Lue myös:

    Uusimmat