Mainos

Itävalta ei suostu EU:n patistukseen, vaan sallii uudelleen tupakoinnin ravintoloissa – "Meistä tehdään Euroopan tuhkakuppi"

Itävallan Vapauspuolueen puheenjohtaja ja maan varaliittokansleri Heinz-Christian Strache on tupakoija. Niinpä hän aikoo sallia tupakoinnin ravintoloissa.

EU on jo yli 10 vuoden ajan patistanut jäsenmaitaan kieltämään tupakoinnin julkisilla paikoilla ja ravintoloissa. Useimmat ovatkin tehneet niin, ja Itävallankin piti liittyä tupakointikieltojen piiriin tämän vuoden toukokuussa kolme vuotta sitten hyväksytyn lain mukaan.

Uusi konservatiivien ja oikeistolaisen Vapaus-puolueen hallitus on nyt kaatamassa lain pidentämällä siirtymäaikaa rajattomasti.

Puheenjohtaja Heinz-Christian Strache kertoi parlamentille viime kuussa, että kyse on valinnanvapaudesta ja ravintololoiden pitäisi itse voida päättää tupakointialueesta. Alle 50 neliön baarissa voisi ravintoloitsijan päätöksellä polttaa ja sitä suuremmissa olisi tupakointialue.

Vastalauseiden vyöry

– Vastuuton päätös ja voitto tupakkateollisuudelle. Hallitus tekee meistä Euroopan tuhkakupin, jyrisi emeritusprofessori Manfred Neuberger Wienin yliopistosta Britannian yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa. Itävallan lääkäriliiton johtaja, tohtori Thomas Szekeres on samaa mieltä:

– En ymmärrä, miksi hallitus haluaa ottaa taka-askeleen, hän sanoi BBC:lle.

Itävalta on kova tupakkamaa. OECD:n viiden vuoden takaisessa 26 maan selvityksessä Itävalta oli 15-vuotiaiden tupakoinnissa johdossa jo 19. vuotta peräkkäin. Vajaa kolmannes tytöistä ja neljännes pojista kärytteli.

– Tupakointi aiheuttaa sydänkohtauksia ja syöpää. Maissa, joissa on tupakointikielto baareissa, sekä työntekijät että väestö yleensä voivat paremmin, Szekeres kommentoi BBC:lle.

Osa kahviloista on ennakoinut tupakointikieltoa ja rajannut erilliset alueet savutteluun, mutta toiset eivät.

BBC:n haastatteluissa Wienissä reaktiot olivat ristiriitaisia.

– Tupakointi on osa kulttuuriamme, sanoo Peter Noever.

– Tupakoijat ovat inhimillisempiä.

– On paljon ravintoloita, jotka haluavat antaa asiakkaidensa polttaa, mutta korkeammantasoisten paikkojen enemmistö puoltaa tupakointikieltoa, analysoi Peter Dobcak Wienin kauppakamarista.

– Yökerhot eivät halua ajaa asiakkaitaan kadulle tupakoimaan ja metelöimään.

– Poltin 30 vuotta ja vieläkin joskus. Kannatan kieltoa, koska nyt voin hengittää, tiivistää Leo Lukas.

Vapauspuolueen johtaja Heinz-Christian Strache puolestaan tupakoi aina kun se on mahdollista.

Lähteet: BBC, Süddeutsche Zeitung, Die Presse.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.