Itävallassa on "korona-apartheid", väittää rokottamattomia tukevan puolue – suurlähettiläs kertoo, miten maassa suhtaudutaan tiukkaan koronasulkuun

Paljonko rokottamattomia voi rajoittaa? 9:26
Itävallan rajoitukset rokottamattomille puhuttavat ympäri Eurooppaa – suurlähettiläs kertoo, miten koronasulkua on vastustettu Itävallassa.

Itävalta aloittaa maanantaina ensimmäisenä EU:ssa maanlaajuisen koronasulun, joka koskee vain rokottamattomia.

Sulku koskee niitä yli 12-vuotiaita, joita ei ole joko rokotettu tai jotka eivät ole tuoreeltaan parantuneet tartunnasta. He saavat poistua kotoaan vain kuntoilua, välttämättömien ostosten tekemistä tai terveydenhuoltoon hakeutumista varten.

Suomen Itävallan-suurlähettiläs Pirkko Hämäläisen mukaan rajoitus on kuumentanut tunteita.

– Parlamentissa istuu yksi puolue, joka on koko ajan vastustanut rokotuksia ja rajoituksia. Käyttänyt hyvin voimakasta kieltä, puhunut korona-apartheidista.

– Jos kadun mieheltä kysyy, niin erilaisia vastauksia tulee. Toiset vastustavat jyrkästi lockdownia, toiset menevät rokotettavaksi, että pääsevät normaaliin elämään kiinni. Rokotetut katsovat, että tämä suojelee ihmisiä enemmän.

Itävallassa rokotettujen määrä on suhteellisen alhainen: kaksi rokotusta on saanut vain 65 prosenttia.

– Tällä pyritään tietysti siihen, että ihmiset hakisivat rokotukset.

Hämäläinen kertoo, että rokottamattomat pitävät rajoitustoimia syrjintänä, mutta perustuslaillista keskustelua asiassa ei ole noussut esille.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Lue myös:

    Uusimmat