Itäsuomalainen koirankasvattaja on uhkaillut ja levittänyt loukkaavia väitteitä jo vuosia – jälleen uudet tapaukset syyttäjällä

Koirankasvattajana toiminut nainen on jo aiemmin saanut tuomion kunnianloukkauksesta ja yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä. Lisäksi hänelle on langetettu lähestymiskielto kahta lasta kohtaan. 

Koirapiireissä kuohuu. Itäsuomalaisesta koirankasvattajasta on tullut poliisin ja syyttäjän tuttu. Suomenlapinkoirien kasvattaja on saanut viimeksi tuomion käräjäoikeudesta vuoden 2021 lopussa.

Tuomion mukaan nainen oli pannut liikkeelle jo vuonna 2016 kiertokirjeen, jossa oli toisen koirankasvattajan kunniaa loukkaavia väitteitä. Oikeusistuimen mukaan myöhemmin sosiaalisessa mediassa julkaistuissa kirjoituksissa oli yhtäläisyyksiä kiertokirjeessä esitettyihin väitteisiiin. Someviestit oli käännetty useille kielille, ja ne olivat tavoittaneet lukijoita myös ulkomailta. 

Nainen tuomittiin käräjäoikeudessa 360 euron sakkoihin kunnianloukkauksesta ja yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä. Lisäksi hän joutuu muun muassa maksamaan toiselle koirankasvattajalle korvauksia kärsimyksestä 3 000 euroa sekä 6 300 euroa oikeudenkäyntikuluja. 

Syyttäjä pohtii, lähdetäänkö taas käräjille

Samaa naista kohtaan on vireillä toinenkin rikosjuttu, johon liittyy niin ikään internetissä levitetyt väitteet. Poliisi on saanut valmiiksi esitutkinta-aineiston, joka on juuri nyt syyttäjällä syyteharkinnassa. Tässä tapauksessa on useampia asianomistajia eli epäiltyjä uhreja useammalta paikkakunnalta. 

Syyttäjän harkitsemia rikosnimikkeitä ovat todennäköisesti ainakin petos, laiton uhkaus, kunnianloukkaus ja yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen. Kyseiselle koirankasvattajalle on langetettu keväällä 2021 muun muassa laajennettu lähestymiskielto koskien kahta alaikäistä lasta. Häntä epäillään myös esimerkiksi tappouhkauksista.

MTV Uutisten tietojen mukaan Suomen Kennelliiton eettinen neuvottelukunta on käsitellyt naisen kenneltoimintaa viimeksi viime vuonna ja ryhtynyt lopulta toimenpiteisiin. Kennelliitosta ei kuitenkaan kommentoida asiaa tietosuojasääntöihin vedoten. 

MTV Uutiset kertoi viime vuonna riitaisista koirakaupoista, joita käsitellään käräjätuvassa asti. Erityisen alttiita riidoille ovat koirien yhteisomistukset, joita Suomen Kennelliitto ei suosittele solmittavaksi lainkaan. 

Lue myös:

    Uusimmat