Itämeren kaasuputkihankkeiden konsultointi on kannattava bisnes ex-pääministeri Paavo Lipposelle – yhtiön viime vuoden liikevoitto 168 000 euroa

Kiistellyn venäläisen kaasuputken rakentamiseen liittyvä konsultointi on osoittautunut hyvin kannattavaksi entiselle pääministerille Paavo Lipposelle (sd). 

Tuore tilinpäätös osoittaa, että Lipposen konsulttibisnes nauttii poikkeuksellisen kannattavasta liikevoittoprosentista. Konsulttiyhtiö Cosmopolis teki kovan tuloksen viime vuonna.

Tällä viikolla kaupparekisteriin toimitetun vuoden 2018 tilinpäätöksen mukaan Lipposen yhtiön liikevaihto oli 262 000 euroa, josta jäi liikevoittoa 168 000 euroa.

Erittäin hyvin kannattavan yhtiön liikevoittoprosentti oli 64. Henkilöstökuluja oli Cosmopoliksella vain noin 8 000 euroa.

Jakokelpoista pääomaa yli 400 000 euroa

Cosmopoliksessa oli viime vuoden lopussa sisällä mukavasti varoja.

Viime vuodesta ja edellisten tilikausien voitoista oli kertynyt jakokelpoista omaa pääomaa oli yli 440 000 euroa.

Vuonna 2017 Lipposen yhtiön liikevaihto oli 256 000 euroa ja liikevoitto 129 000 euroa. Yhtiö maksoi osinkoa viime vuonna 27 000 euroa ja 57 000 euroa vuonna 2017.

Lipponen konsultoi johtoa

Lipposen Cosmopolis-yhtiö on ollut konsultoimassa Venäjän kiisteltyjä Itämeren kaasuputkihankkeita Nord Streamia ja keskeneräistä Nord Stream 2:ta.

Nord Stream 2 -hankkeen viestinnästä vastaava Minna Sundelin kertoo, että Lipponen oli mukana Nord Stream 2:ssa myös viime vuonna.

– Hän on ollut meidän johdon konsulttina, Sundelin kertoi.

Nord Stream 2 -projektiyhtiön omistaa Venäjän valtion kaasuyhtiö Gazprom. Putkihankkeen rahoitukseen osallistuu myös viisi länsieurooppalaista energiayhtiötä. Putki kulkisi Itämeren pohjassa Venäjältä Saksaan.

Venäjä-riippuvuuden kasvu huolena EU:ssa

Nord Stream 2 on herättänyt huolta useissa EU-maissa.

– Nord Stream 2 -hanke saattaa lisätä EU:n riippuvuutta Venäjän kaasutoimituksista ja näin uhata EU:n sisämarkkinoita, korostettiin Euroopan parlamentin viime maaliskuussa hyväksymässä päätöslauselmassa.

NS2-hanke on viivästymässä, koska Tanska ei ole antanut sille lupaa aluevesilleen. Yhdysvallat on ilmoittanut, että se aikoo asettaa pakotteita NS2-hankkeelle. Saksa on ollut NS2:n tukija, koska se haluaa eroon hiilivoimasta ja ydinvoimasta.

SDP:n puoluesihteerille myös muhkea tili

Lipponen ei ole ainoa merkittävä suomalainen demarivaikuttaja, joka on ollut edistämässä Venäjän valtionyhtiö Gazpromin hanketta.

Sdp:n puoluesihteerinä vuonna 2017 aloittanut Antton Rönnholm laskutti konsulttifirmansa kautta liki 200 000 euroa Gazpromin South Stream -kaasuputkihankkeessa vuosina 2011–2013. Rönnholm hoiti hankkeessa suhteita mediaan ja päätöksentekijöihin.

South Stream -hankkeessa pyrittiin rakentamaan kaasuputki, jonka oli määrä tuoda kaasua Mustaltamereltä Länsi-Eurooppaan, mutta hanke ei toteutunut.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja