Mainos

Italiassa siirtolaisia ampuneen kotoa löydettiin Hitlerin Taisteluni – viime vuonna vaaleissa ehdolla ollut uusnatsi ei kadu tekoaan

Kuutta länsiafrikkalaista siirtolaista Maceratassa keskisessä Italiassa viime lauantaina ampunut 28-vuotias Luca Traini myöntää tekonsa eikä sano katuvansa sitä. Traini on pidätettynä, ja häntä epäillään rasistisessa tarkoituksessa tehdyistä useista murhayrityksistä.

Kukaan kuudesta ammutusta, viisi meistä ja yksi nainen, ei ole hengenvaarassa. Traini liikkui ympäri Macerataa kylväen terroria ja ampuen kahden tunnin ajan ennen kuin hänet saatiin kiinni.

– Olin menossa ostamaan savukkeita, ja näin miehen ase kädessä. Hän katsoi minuun ja tähtäsi. Kaksi laukausta, pelkäsin kuolevani. Se oli kauheaa, kertoo oikeaan reiteen haavoittunut 25-vuotias nigerialainen Gideon Azeke La Stampa -lehdessä.

Poliisi löysi epäillyn uusnatsin Trainin kotoa muun muassa Adolf Hitlerin Mein Kampf -kirjan ja muuta natsismiin liittyvää materiaalia. Poliisin mukaan Trainilla on tatuoitu natsisymboli toisen silmäkulman yläpuolella.

Pohjoisen liiton vaaliehdokkaana

Traini oli viime vuonna ehdokkaana paikallisvaaleissa siirtolaisvastaisen, äärioikeistolaisen Pohjoisen liiton listoilta. Hän ei päässyt läpi. Guardian-lehden mukaan Trainilla oli ollut aiemmin yhteyksiä uusfasistisiin järjestöihin Forza Nuovaan ja CasaPoundiin.

Hyökkäys tapahtui keskellä kireää Italian parlamenttivaalikampanjaa. Vaalit ovat 4. maaliskuuta.

Pohjoinen liitto kampanjoi vaaleissa hyvin siirtolaisvastaisella asialistalla. Liiton puheenjohtajan Matteo Salvini uhkaa karkottavansa maasta 100 000 siirtolaista ensimmäisenä vuonna, jos hänen puolueensa nousee valtaan.

Syytökset sinkoilevat

Italian vasemmisto syyttää Salvinia pelon ja vihan luomisesta. Pääministeri Paolo Gentiloni puolestaan sanoo, että valtio puuttuu erittäin tiukasi heihin, jotka "ruokkivat väkivallan kierrettä".

Salvini sanoutui irti Maceratan iskusta, mutta syyttää siitä viime vuosien tilannetta. Italiaan on saapunut viime vuosina satojatuhansia siirtolaisia ja turvapaikanhakijoita Välimeren yli.

Uutistoimisto Reutersin mukaan neljän viime vuoden aikana Italia on myöntänyt 120 000 ihmiselle turvapaikan. Noin 200 000 asuu suojamajoituksessa odottamassa ratkaisua tilanteelleen.

"Haluamme vaalit kuin Venäjällä"

Salvini nousi Pohjoisen liiton johtoon 2013 ja siirsi puolueen linjaan äärioikealla. Hän myös liittoutui muun muassa Ranskan äärioikeistolaisen Kansallinen rintama –puolueen kanssa.

Salvini puolueineen on myös luonut hyvät suhteet Vladimir Putinin Venäjään.

Financial Times -lehti uutisoi viime maalikuussa, että Salvini sanoi Pohjoisen liiton tekevän töitä sen eteen, "että Italiassa olisi todelliset parlamenttivaalit, aivan yhtä avoimet kuin teidän maassanne (Venäjällä)".

Lehden mukaan Pohjoinen liitto ja Venäjän valtapuolue, Putinia tukeva Yhtenäinen Venäjä, tekevät yhteistyötä muun muassa Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestössä Etyjissä ja kehittävät keskinäisiä liikesuhteita.

Nigerialaismiestä epäillään murhasta

Trainin hyökkäys tapahtui päiviä sen jälkeen, kun Maceratassa löytyi narkomaani Pamela Mastropietron silvottu ruumis. Poliisi on pidättänyt tekoon liittyen nigerialaisen miehen.

Poliisin mukaan tapetun naisen ja Trainin välillä ei ollut henkilökohtaista yhteyttä.

– Todennäköisin olettamus on, että hän (Traini) teki tämän hullun teon kostona, arvioi karabinieerien päällikkö Michele Roberti Sky TG24- kanavalle eilen.  

Teot ovat järkyttäneet pahoin Macerataa.

– Olen tuntenut oloni hyväksi täällä. Ihmiset ovat ystävällisiä. En tiedä miksi hän ampui meitä, kertoi 29-vuotias Jennifer La Stampalle.

Guardian-lehden mukaan Maceratan nigerialaisyhteisö oli juuri pohtimassa kaupungin virkahenkilöstön kanssa muistotilaisuuden järjestämistä murhatun Mastropietron perheen tueksi, kun Traini hyökkäsi. Suunnitelma peruttiin uusien rasististen hyökkäysten pelossa.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.