Italiassa säikähdettiin deltavariantin voimakasta leviämistä, toimia vaaditaan heti: "Kyse on kansainvälisestä hätätilasta"

Koronaviruksen deltavariantti leviää – THL:n asiantuntija kertoo, millaisesta muunnoksesta oikein on kyse ja miten vakava uhka se on 8:11
Katso video: Näin deltavariantin uhkaa arvioidaan Suomessa.

Useissa EU-maissa otetaan käyttöön uusia koronarajoituksia tällä viikolla. Sulkutoimenpiteet ovat mahdollisia myös Italiassa elokuussa.

Italian terveysministeriö arvioi Euroopan koronatilannetta tuoreessa raportissaan, jossa nostetaan esiin erityisesti Espanjan, Portugalin ja Venäjän tartuntatilanne.

– Kyse on kansainvälisestä hälytystilasta, koska tartunnat ovat kasvussa Italiassa ja Euroopassa, uutistoimisto ADNKronosin siteeraamassa raportissa todetaan

– Rajoitustoimien lieventäminen viime viikkoina on johtanut ihmisten liikkuvuuden kasvuun sekä maiden sisällä että kansainvälisesti. Tämä on tapahtunut tilanteessa, jossa rokotuskattavuus ei ole riittävä kaikissa ikäryhmissä, raportti varoittaa.

Italian terveysministeriö korostaa tartuntaketjujen jäljittämisen merkitystä.

– Eristys- ja karanteenitoimia on otettava viipymättä käyttöön, raportti suosittelee.

Rajoitusten purkamisesta varoitellaan

Italiassa ennakoidaan, että elokuun lopulla 90 prosenttia koronatartunnoista on kyse deltavariantista. Raportin allekirjoittanut Italian tartuntatauteja ehkäisevän organisaation johtaja Giovanni Rezza varoittaa vielä voimassa olevien rajoitusten purkamisesta. Italiassa esimerkiksi maskipakko on edelleen voimassa sisätiloissa ja ulkona silloin, kun kahden metrin etäisyys muihin ihmisiin ei ole mahdollinen.

– Nyt voimassaolevien koronatoimien lieventäminen ilman, että rokotuskattavuus nousee merkittävästi, voi johtaa äkilliseen ja merkittävään covid-19-tapausten määrän nousuun kaikissa ikäryhmissä ja erityisesti alle 50-vuotiaissa. Se tarkoittaisi myös sairaalahoidon tarpeen ja koronakuolemien määrän kasvua, Rezza sanoo.

Noin joka kolmas italialainen on saanut molemmat koronarokotteet. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kertoi perjantaina, että 22,9 prosenttia suomalaisista on saanut toisen rokoteannoksen.

Useat EU-maat ovat tällä viikolla ottaneet käyttöön uusia rajoituksia. Myös Italiassa on väläytetty uusia sulkutoimia jo elokuussa, joka on italialaisten lomakuukausi.

Lue myös: