Mainos

Italian vanhat mestariteokset Helsingissä

Helsingissä avataan tänään merkittävä italialaisen vanhan taiteen näyttely: "Riemuvuosien taidetta paavien Roomassa 1500-1750".

Riemuvuosien taidetta paavien Roomassa 1500-1750 -näyttelystä

Amos Andersonin taidemuseossa on esillä maalauksia Paavien Roomasta kahdensadan vuoden ajalta. Vanhimmat teokset on maalattu yli 400 vuotta sitten. Katolinen kirkko tilasi maalauksia erityisesti Riemuvuosien kunniaksi.

Hellyyttävä Jeesus-lapsi äitinsä sylissä pulleiden enkelien suojelemana on tyypillinen esimerkki katolisen kirkon suosimasta koristeellisesta maalaustavasta. Monet hiljentymiseen tarkoitetut Neitsyt Maria -teokset ovat täynnä äidinrakkautta ja rauhoittavaa lämpöä. Mutta kirkko käytti kuvataidetta myös propagandaan. Taiteen kautta yritettiin saada katsojalle syvempi uskonnollinen elämys. Yleisiä olivat esimerkiksi taivaan iloja ja kadotuksen kauhuja kuvaavat teokset.

Tärkeät teokset

Näyttelyssä on monien mestaritaiteilijoiden tärkeimpiä teoksia. Euroopan kulttuurikaupungeista vain Helsinki sai näyttelyn, vaikka moni sitä toivoi.

Rooman yliopiston taiteenhistorian professori Sergio Rossi kertoo, että näyttely haluttiin nimenomaan antaa protestanttiseen maahan, koska se luo erilaista mielenkiintoa näyttelyyn. Lisäksi Rossi arvioi italialaisen kulttuurin aina kiinnostaneen suomalaisia enemmän kuin muita pohjoisia kansoja.

Näyttelyn kolmekymmentäviisi teosta tuotiin Suomeen turvasaattueessa ja vartiointi on tiukkaa. Assistentti Johanna Vakkari Helsingin yliopistosta kertoo, että prosessi oli pitkä.

-Tällaisen näyttelyn järjestäminen tulee kalliiksi, mutta sitten se vaatii myös paljon hyvää tahtoa ja aika paljon työtä. Museot lainaavat nykyään yhä harvemmin tärkeitä teoksiaan pois. Tämä liittyy juuri siihen, että aina kun vanhoja teoksia siirrellään, niin ne ainakin teoriassa vähän kärsii siitä. Minulla ei ole tällä hetkellä edes tietoa siitä, mikä näiden maalausten vakuutusarvo on, mikä näille määriteltiin, mutta kysymyshän on todella mittaamattoman arvokkaista teoksista. Ja eihän se rahallinen arvo koskaan sitä teosta korvaa, jos jotain sattuu, Vakkari sanoo.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.