Italian mafian epäillään kupanneen miljoonien edestä EU:n maataloustukia – syytettyinä myös poliitikkoja

1:05
Tällaista on elämä Euroopan pelätyimmän mafian ytimessä: 80-vuotias hedelmäkauppias paljastui johtohahmoksi.

Mafiaa syytetään ainakin kymmenen miljoonan petoksesta Italiassa. Rahat on kerätty Euroopan unionin maataloustuista, Politico kertoo.

Italiassa on käynnissä poikkeuksellinen oikeudenkäynti, jossa liki sata mafian jäsentä ja muuta epäiltyä istuvat syytettyjen penkillä. 

Erikoiseksi tapauksen tekee se, mistä mafiaa syytetään. Syyttäjien odotetaan todistavan, miten mafia on iskenyt silmänsä Euroopan unionin maataloustukiin, joita jaetaan noin 54 miljardin edestä joka vuosi.

Mafian lompakkoonsa keräämän potin on arveltu kasvaneen vähintään kymmeneen miljoonaan euroon. Huijauskarkeloihin ovat syyttäjän mukaan osallistuneet myös niin poliitikot, kirjanpitäjät kuin virkamiehetkin.

Huijauskuvio on ollut verrattain yksinkertainen, syyttäjät kertovat. Mafia on aktiivisesti paikallistanut viljelysmaita, jotka ovat olleet ilman EU-tukia. Etsinnöissä mafia hyödynsi yhteyksiään paikallisviranomaisiin. 

Löydettyään sopivan maanpalasen mafiosot joko väärensivät vuokrasopimuksen tai pakottivat maanomistajan vuokraamaan maan. Vuokrattuja maita ei suinkaan aina vaivauduttu viljelemään.

EU:n elpymispaketti tulossa

Mahdollisia tuomiota on turha odottaa lähiaikoina, sillä Politicon mukaan oikeudenkäynnin on arvioitu kestävän ainakin vuoden päivät. Oikeussalissa on ruuhkaista, sillä tapauksessa on mukana 97 syytettyä, 90 juristia ja tuhatkunta todistajaa. Syyttäjä on ilmeisesti saanut puhuttua todistajiksi myös mafiosoja.

Oikeudenkäynti on merkittävä muutos siihen tapaan, jolla Italian oikeusjärjestelmä käsittelee petoksia, arvioi senaattori Mario Giarrusso, joka on pitkään taistellut mafiaa vastaan.

Tähän mennessä EU-tukijaisten laitonta omimista on käsitelty Italiassa yksinkertaisesti petoksena. Lopputuloksena rikos on usein jäänyt ilman rangaistusta, kiitos pitkittyneiden oikeusprosessien.

Vaikka nytkin kyse on periaatteessa samankaltaisesta petoksesta, niin syyttäjät lähestyvät tapausta mafian ylläpitämänä toimintana. Näin ollen myös rangaistusasteikko ja panostus ovat tyystin toisella tasolla. Jos syytteet menevät läpi, voidaan oikeudessa lukea jopa 25 vuoden vankilatuomioita.

Oikeudenkäynti on kiinnostunut sekä Italiassa että Euroopassa siitäkin syystä, että Italia saanee EU:n elpymispaketin myötä noin 209 miljardin potin.

Tapausta on tutkittu neljän vuoden ajan. Reilu vuosi sitten arviolta tuhat poliisia teki pidätyksiä ja etsintöjä.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja