Italian huumekaupan keskus pyrkii mafiamaineesta eroon – Saadaanko Napolin Scampiasta kulttuurin kehto?

'Ndrangheta on maailman vaarallisin rikollisjärjestö – näin sinäkin voit tukea mafiaa vahingossa 7:34
Italian ´Ndrangheta on maailman vaarallisin rikollisjärjestö – näin sinäkin voit tukea mafiaa vahingossa

Napolin pahamaineinen Scampian asuinalue pyristelee irti mafiamaineestaan vasta-avatun yliopiston avulla.

Kaikki on uutta ja puhdasta. Käytävät kaikuvat tyhjyyttään, tilavasta kirjastosta puuttuvat yhä kirjat, ja keskusaukiolle istutettu oliivipuu näyttää hellyttävän pieneltä suuressa lasikuvussaan. Avonaisesta luokkahuoneen ovesta kuuluu opettajan selostus.

Napolin Federico II -yliopiston Scampian toimipiste on ollut toiminnassa kaksi kuukautta. Viereisten kerrostalojen takana, vain kivenheiton päässä sijaitsevat asuinalueen surullisenkuuluisat pyramidikerrostalot, Scampian purjeet.

Roberto Savianon kirjoittaman Gomorra-kirjan pohjalta tehty elokuva ja sen inspiroima, italialaisesta Camorra-mafiajärjestöstä kertova tv-sarja ovat tehneet purjeista kuuluisat ympäri maailman. Rakennukset toimivat pitkään Euroopan vilkkaimpana huumeiden kauppapaikkana.

Osa purjeista on sittemmin purettu, ja yliopisto rakennettu vuonna 2003 puretun rakennuksen paikalle.

–  Kun paikalliset asukkaat tulivat tänne ensimmäisen kerran, monet alkoivat itkeä. Ja kun yliopiston nimikyltti laitettiin paikoilleen, viereisten kerrostalojen asukkaat hurrasivat ja taputtivat, yliopiston henkilökuntaan kuuluva Marianna Caccavallo kertoo.

Toimipisteessä opiskelee tällä hetkellä noin 600 terveydenhoitoalojen opiskelijaa, mutta määrä aiotaan kasvattaa 2 600 oppilaaseen.

Yliopisto houkuttelee yrittäjiä

Yliopistoa vastapäätä on pieni elintarvikeliike. Sen omistaja Flora Agozzino ehti odottaa yliopiston valmistumista 14 pitkää vuotta. Agozzino on yksi purjeiden entisistä asukkaista, jotka on siirretty vuosia sitten asumaan uusiin kerrostaloasuntoihin.

–  En osaa kuvailla sitä tunnetta, kun yliopisto lopulta valmistui. Scampiassa on paljon nuoria, jotka eivät välitä koulunkäynnistä. Ehkä muualta tulevien nuorten opiskelijoiden näkeminen innostaa heidätkin opiskelemaan, Agozzino toivoo.

Agozzino kertoo katuvansa, että hänen opintonsa päättyivät aikoinaan peruskouluun. Agozzinon tytär kuitenkin opiskelee yliopistossa kirjallisuustiedettä.

Gomorra-sarja tuhosi Scampian maineen, Agozzino valittaa. Hän toivoo yliopiston olevan koko alueelle uuden aikakauden alku. Elintarvikeliikkeen viereen on jo avattu baarikahvila ja lähistölle esimerkiksi kampaamo ja pizzeria.

Eroon ennakkoluuloista

Oppitunti on päättynyt, ja yliopiston ovista purkautuu lauma nuoria. Ensimmäistä vuotta ortoptiikkaa opiskelevat Alessia Turco ja Giulia Caruso kertovat opintojen fyysisen sijainnin tulleen yllätyksenä, sillä tähän asti alaa oli opiskeltu Napolin keskustassa.

–  Kuvittelin, että Scampia olisi huonommassa tilassa. Sen sijaan täällä onkin rauhallista, kadulla kävellessäni minulla on turvallinen olo, Turco kertoo.

Basilicatasta tulevalle puheterapian opiskelijalle Giuseppe Gresialle Scampia oli aiemmin tuttu vain televisiosta. Myös opiskelutoveri Anna Trani kertoo olleensa aluksi epäileväinen.

–  Kun kerron opiskelupaikastani, ihmiset yleensä tyrmistyvät. Mutta rakennus on uusi ja toisin kuin muissa toimipisteissä, täällä tilaa riittää kaikille. Kaikki ovat myös olleet todella ystävällisiä, Trani kertoo.

Ongelmalähiöt nousuun

Scampian toimipiste on rehtori Matteo Loriton mukaan osa oppilaitoksen missiota, jossa Napolin suuria lähiöitä uudistetaan yliopiston avulla.

–  Scampialle yliopisto merkitsee 15 vuotta odotetun unelman toteutumista. Ainakin kymmenen vuoden ajan alueen asukkaat ovat seuranneet rakennustöitä, jotka olivat usein keskeytyksissä erinäisten ongelmien vuoksi, Lorito kertoo.

Loriton mukaan asuinalue on suhtautunut projektiin erittäin myönteisesti. Scampiassa toimii yli sata vapaaehtoistoimintaan perustuvaa yhdistystä, joista varsinkin Comitato vele -yhdistys on taistellut vuosikymmeniä purjeiden asukkaiden puolesta.

Projekti maksoi Napolin kunnalle 51 miljoonaa euroa. Suurin osa siitä on aluehallinnon kautta kanavoitua EU-rahaa.

Yliopiston rakentaminen on osa vuonna 2017 lanseerattua Restart Scampia -projektia, jonka tarkoituksena on kehittää 40 000 asukkaan asuinaluetta. Projektiin kuuluu kahden jäljellä olevan purjeen purkaminen ja kolmannen muuttaminen kunnanvirastoksi.

Tällä hetkellä projekti on kuitenkin pysähdyksissä, asukasyhdistykset syyttävät. Yhtä aikaa yliopiston juhlallisten avajaisten kanssa Scampiassa järjestettiin mielenosoitus, jossa alueen asukkaat vaativat purkutöiden jatkamista ja kunnollisia asuntoja.

Alueen kehitystä on ajateltu myös yliopiston yksityiskohdissa. Loriton mukaan rakennukseen ei tarkoituksella rakennettu ruokalaa, sillä alueen yrittäjille haluttiin antaa mahdollisuus tarjota palveluita opiskelijoille ja opettajille.

–  On selvää, että rikollisuus on Scampiassa yhä läsnä, ja kyseessä on yhä ongelmallinen asuinalue. Rakennusprojektin aikana emme kuitenkaan huomanneet koko aluetta hallitsevaa rikollisuutta.

Illan hämärtyessä jäljellä olevien purjeiden ikkunoihin syttyy valoja. Likaisenharmaissa rakennuksissa asuu yhä ihmisiä, jotka odottavat elämälleen uutta alkua.

Lue myös:

    Uusimmat